Prehrana za giht – što jesti

Ljepota i zdravlje

Prehrana za giht - što jesti

Prehrana za giht i što je giht?

Prehrana za giht uvelike je definirana time što je giht. Giht je upala zglobova naslaga kristala mokraćne kiseline, tvari koja nastaje između ostalog, razgradnjom hrane, posebice namirnica životinjskog podrijetla. Mokraćnu kiselinu obično eliminiraju bubrezi. Ali kada ga ima previše u krvi, taloži se u zglobu i uzrokuje upalu. Ova bolest je mnogo češća kod muškaraca. Kod žena se opaža tek nakon menopauze i ostaje rijetko. Postoji nekoliko simptoma koji ukazuju na giht. Osobu s gihtom usred noći probudi iznenadna bol u nožnom palcu. Također se događa da su zahvaćeni i drugi zglobovi: prst, lakat, koljeno ili gležanj. Zglob je vruć, crven, natečen i izrazito bolan. Napad obično prestaje nakon nekoliko dana. Nožni prst svrbi i ljušti se. Nakon krize, nova kriza će se vjerojatno dogoditi mjesecima ili godinama kasnije. Ako razina mokraćne kiseline u krvi ostane visoka, ona se može nastaviti taložiti u zglobovima i postupno ih deformirati. Tada je riječ o kroničnom gihtu. U nastavku pročitajte nešto više o gihtu i koja je prehrana za giht.

Prehrana za giht – dijagnoza i tretman

Prije nego se navede koja je prehrana za giht adekvatna, u ovom će vam se odlomku ukratko objasniti dijagnoza gihta i njegov tretman. Znakovi i simptomi akutnog napada gihta obično su dovoljno očiti da liječnik postavi dijagnozu na temelju anamneze i fizičkog pregleda. Prilikom postavljanja dijagnoze, liječnik će razmotriti i druge moguće uzroke kao što je infekcija. Krvni testovi koji pokazuju hiperurikemiju mogu potvrditi dijagnozu, ali nisu potrebni. Liječnik može jednostavno umetnuti iglu u zglob i izvaditi tekućinu za analizu pod mikroskopom. Ako se radi o gihtu, pojaviti će se igličasti kristali mokraćne kiseline kada se tekućina pregleda pod polarizirajućim svjetlom. Ovo je pregled kojim se postavlja konačna dijagnoza. Glavni prioritet je ublažiti bol i prekinuti akutni napad. U tu svrhu mogu se koristiti nesteroidni protuupalni lijekovi kao što su naproksen, indometacin i celekoksib. Ovi lijekovi pomažu smanjiti oticanje i bol. Vaš liječnik može propisati jedan ili više ovih lijekova za liječenje napada gihta. U nastavku teksta vam donosimo informacije o tome koja je prehrana za giht.

Prehrana za giht

Posebna prehrana za giht pomoći će vam da se riješite navedenog zdravstvenog problema. Važno je da usvojite nove prehrambene navike kako biste smanjili razinu mokraćne kiseline u krvi. Za to će prvo biti potrebno naučiti poznavati namirnice bogate purinima kako bi ih mogli izbjegavati. Druge komplementarne mjere također mogu ublažiti napade gihta. Dodavanjem vitamina C i omega-3 kiseline u svoju prehranu nešto je što bi prvo trebali napraviti. U sklopu posebne prehrane za giht i s ciljem smanjenja razine mokraćne kiseline, treba paziti da se tijekom obroka favorizira hrana s niskim sadržajem purina. Prehrana za giht se mora temeljiti na namirnicama s malo purina. Te namirnice su: čaj, voda, sir, voće, bademi, lagani mliječni proizvodi, zeleno povrće, jaja, kruh i žitarice, juhe od povrća itd. Preporučuje se rasporediti unos bjelančevina, ugljikohidrata i masti tijekom dana konzumiranjem tri uravnotežena obroka i međuobroka po potrebi. Za ostale namirnice možete upitati svog liječnika.

Tagovi: