Kako ublažiti artritis – Upala jednog ili više zglobova

Kako ublažiti artritis - Upala jednog ili više zglobova

Nije svaka bolna jutarnja ukočenost artritis

Teška jutra, teško ustajanje nakon buđenja, boli koje se stalno ponavljaju, trebaju vam sati da profunkcionirate, pojedini zglobovi otečeni i crveni, groznica i opća slabost, ovaj opis simptoma se može pripisati gripi, kada vas cijelo tijelo boli, nekim drugim stanjima, no, obično popijete tabletu protiv bolova i krenete kroz dan. No, nije svaka bolna jutarnja ukočenost artritis i stotine drugih stanja i tegoba mogu pratiti ovakva stanja, no mogu se odnositi i na upalu zglobova.

Nekada je artritis smatran osteoartitisom i podrazumijevao je degenerativne i upalne promjene zgobova. Istina je da upalu zglobova ne moraju uvijek pratiti i degenerativne promjene, zato se kod artritisa preporučuju protuupalni lijekovi koji smiruju i bol i upalu i naravno, fizikalna terapija. Za vidljivee znakove upale se preporučuju i protuupalne kreme i gelovi, razne vrste obloga, vrele kupke, smanjenje unosa soli u hrani, izbjegavanje nekih namirnica, uspinjanja stepenicama i više odmaranja. No ako se bol ne smanjuje, najbolje je otići liječniku i napraviti određene pretrage.

Je li i upala samo jednog zgloba artritis

Kod artritisa su obično zahvaćeni mali zglobovi šaka, prstiju na rukama i nogama, no može biti zahvaćen i lakat, koljeno, skočni zglob, rameni zglobovi, zapravo svi pokretni (sinovijalni zglobovi). Često ljudi pitaju je li upala samo jednog zgloba artritis, no to može biti različito od bolesnika do bolesnika. Pojedine zglobove obično zahvaća osteoartritis koji se javlja od 40 - te godine na više., kao i giht, no stanja koja zahvaćaju sve zglobove mogu se javiti između 25 - 40 godine.

Ako su zahvaćeni svi zglobovi onda je vjeorajtnije da imate reumatoidni artritis. Antioksidansi smanjuju bol, potiču regenarciju i time smanjuju proces degeneracije zglobova i pomažu u boljem kretanju. Glukozamin i hondroitin pomažu obnovi hrskavice, a omega3 masne kiseline uz neke enzime iz određenih vrsta voća i povrća smanjuje upale. Tu su i preparati poput penicilinamina ili pripavci na bazi zlata, kao i granule goveđe želatine koje se razmute u običnoj vodi za olakšavanje boli i regeneraciju hrskavice.

Vremenske promjene (ne)pogoršavaju artritis

Liječnici su dugo vremena poricali vezu vremenskim prilikama i artričnim bolima, mnogi i danas to poriču. No, stvari nisu tako jednostavno jer je već napravljeno dovoljno znanstvenih studija koje su se bavile upravo pitanjem da li vremenske promjene (ne)pogoršavaju artritis i doveli u vezu pojačavanje artritičnih boli sa razinom vlage u zraku. Tako je ona narodna izreka "kosti me bole, bit će kiše" dobivaju i znanstvenu potvrdu, ako vas jače bole zglobivi, vaše kosti su točan barometar.

U narodnoj medicini se za artritis koriste hladni i topli oblozi, oblozi od listova kupusa, kelja, salate, gline, svježeg sira. Često se koriste pripravci od ljekovitog bilja u obliku čajeva, tonika, tinktura, eteričnih ulja, krema. Biljke koje pomažu kod artritisa su preslica, gavez, maslačak, divlji kesten, majčina dušica, švedska grenčica, gospina trava. Maslinovo ulje i jabučni ocat se također utrljavaju na bolna mjesta. Kod bolnih zglobova se preporučuje kisela hrana, zelena salat s lukom, bobičasto voće i povrće.


Tagovi: