Jabučni ocat kako napraviti

Jabučni ocat kako napraviti

Jabučni ocat iz kućne radinosti

Jabučni ocat je u potpunosti prirodan proizvod koji nudi brojne prednosti, neovisno o tome da li ga koristimo često ili povremeno. Ovaj ocat ima izuzetna nutritivna svojstva zahvaljujući jabuci koja je poznata po brojnim vitaminima i mineralima, kalciju, željezu, pektinu, beta karotenu, kaliju te fosforu. Osim navedenog, jabuka je isto tako i bogata amino kiselinama kao i enzimima koji će štititi naš organizam od raznih bolesti i povišenog kolesterola. Svakodnevnom konzumacijom jabučnog octa smanjujemo rizik od nastanka dijabetesa, poboljšavamo zdravlje probave, smanjujemo rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Radi svega navedenog jabučni ocat se smatra odličnim zaštitnikom organizma. Kako se dobiva navedeni ocat? Prirodni ocat od jabuka radi se od svježih jabuka koje će se narezati na manje komade ili gnječiti, zatim slijedi postupak fermentacije. U tradicionalnoj proizvodnji alkoholna fermentacija odvija se prirodno uz pomoć prisutnih kvasca koji će razgraditi šećere u jabukama i pretvoriti ih u etanol. Zatim će se uz pomoć bakterija iz octene kiseline dobiti ocat.

Jabučni ocat recept i priprema

Za pripremu domaćeg jabučnog octa možete odabrati sljedeće jabuke; divlje jabuke, Braeburn jabuke, Granny Smith jabuke ili Idered jabuke. Potrebno je odabrati što zrelije jabuke, ali bez ikakvih oštećenja ili čudnih mrlja na kori. Poželjno je da se beru iz voćnjaka ili da se kupe od provjerenih uzgajivača. Recept za jabučni ocat je sljedeći; Sastojci - 5 većih jabuka illi kore od 10 jabuka, 1/2 šalice šećera ili šalica meda, prokuhana voda. Priprema - Jabuke je potrebno temeljito oprati, očistiti i narezati na kockice. Narezane jabuke potrebno je posložiti u prethodno sterilizirane staklenke do polovice.

U veći lonac zakuhat ćete vodu u koju se dodaje šećer koji će se miješati dok se ne otopi. Tekućinu je potrebo ostaviti s strane da se ohladi, zatim se ulijeva u staklenke. Voda mora prekriti jabuke u staklenci, no mora ostati do 5 cm slobodno do vrha. Napunjenu staklenku potrebno je prekriti s pamučnom gazom i osigurati s kuhinjskom gumicom. Pune staklenke spremaju se na tamo i toplo mjesto gdje stoje do 2 tjedna. Kada se jabuke krenu spuštati na dno staklenke i kada se osjeti alkoholni miris, tada se tekućina cijedi uz pomoć gaze/cjedila.

Procijeđena tekućina bez jabuka sprema se u novu steriliziranu staklenku. Sada se staklenka sprema na tamno i toplo mjesto do 4 tjedna da se alkohol pretvori u kiselinu. Ovdje je potrebno povremeno promiješati tekućinu, kao i probati ju kako bi vidjeli da li je dovoljno kisela. Ako jabučni ocat nije dovoljno kiseo tada ga je potrebno ostaviti da odstoji još maksimalno 2 tjedna. Ako je s druge strane jako kiseo, tada se može razrijediti s vodom. Kada ste zadovoljni s octom, tada ga još jednom morate procijediti u novu staklenku, zatvoriti i čuvati na tamnom i hladnom mjestu.

Jabučni ocat čuvanje i skladištenje

Kada je jabučni ocat ispravno pripremljen, on može stajati i do godinu dana. Prije pripreme važno je temeljito očistiti i sterilizirati staklenke. Pripremljeni ocat važno je držati na tamnom i hladom mjestu poput podruma ili smočnice kako bi imao što dulji rok trajanja. Što je potrebno imati na umu? Ako radite jabučni ocat bez konzervansa, tada će se na dnu staklenke stvarati talog, dok će se na površini pojavljivati bijeli sloj. Navedeno je sasvim normalna pojava i ono se ne treba uklanjati. Ocat u toku i nakon pripreme ne smije se izlagati sunčevoj svjetlosti. Za što se sve ovaj ocat može koristiti?

Iako se često pije samostalno, često se koristi kao dodatak jelima poput salata. Domaće pripremljeni ocat možete koristiti i u kupkama koje se rade za detoksifikaciju kože ili za obloge koji će pomoći u ublažavanju ozljeda i modrica. Poželjno je da za pripremu odaberete domaće ili divlje jabuke. Može li se ovaj ocat koristiti za mršavljenje? Mnogi se kunu u djelotvornost jabučnog octa za mršavljenje. Ako želite izgubiti par kilograma, tada konzumirajte ocat za vrijeme ili poslije jela, razrijeđen. Neovisno o tome kako ga koristili, navedeni ocat ima brojne prednosti za zdravlje organizma.


Tagovi: