Položaji za dojenje bebe

Zanimljivosti

Položaji za dojenje bebe

Zabačeni položaji za dojenje bebe

Kada su u pitanju položaji za dojenje bebe, najvažnija je stvar da položaj u kojem se nalaze majka i dijete budu udobni za oboje i da uživaju u trenutcima bliskosti. Ako ste neiskusna majka, pa čak iako imate iskustva možda ste zaboravili, istražite sve moguće položaje i trikove kako se namjestiti da biste pronašli idealan način za dojenje vaše bebe. Unaprijed si pripremite stvari koje bi vam mogle zatrebati i stavite nadohvat ruke prije dojenja jer kad dojenje počne trajat će neko dulje vrijeme i nećete moći ustajati.

Zabačeni položaji za dojenje bebe su obično prvi izbor od svih položaja koje će majke isprobati kada započnu sa dojenjem. Majka je u tom položaju udobno smještena u zabačenom položaju naslonjena na nešto, moguće u fotelji, krevetu ili kauču gdje vam je udobnije.

Dijete primite u naručje i privinite ga k sebi, dijete će samo instinktivno primiti bradavicu dojke u usta i početi sisati. Ukoliko samo ne pronalazi bradavicu pomognite mu i stavite bradavicu na djetetova usta. Nemojte se naginjati vi prema djetetu, već dijete privinite k sebi. Leđa poduprite jastucima i udobno se smjestite. Ovaj položaj će i vama i vašoj bebi biti udoban tokom dojenja.

Obrnuti položaji za dojenje bebe

Položaji za dojenje bebe ne trebaju uvijek biti klasični ukoliko vam ti položaji ne odgovaraju, već možete primijeniti i neke druge položaje u kojima ćete se i vi i vaša beba osjećati ugodno. Bez obzira na koji položaj se odlučite dijete mora biti u stabilnom položaju, glavica i kralježnica moraju imati potporu i treba mu biti udobno bez da ga išta smeta kako bi se opustilo. Tijelo bebe ne smije biti iskrivljeno i u krivom položaju kod dojenja.

Pri obrnutom položaju dojenja, položite dijete u siguran i udoban položaj, vi sjednite okrenuti leđima prema djetetu, zatim se naslonite tako da vaša ruka ide iznad djeteta i namjestite se tako da je dojka dostupna djetetu za dojenje. Kako je dijete privijeno uz vaš bok imat ćete čitavo vrijeme dojenja pogled na djetetovo lice i uživati u prizoru.

Obrnuti položaji za dojenje bebe su dobar odabir ukoliko ste imali carski rez jer se preko reza ne možete savijati zbog boli ili preporuka liječnika. Također, ukoliko imate velike grudi ovaj položaj će vama i vašoj bebi omogućiti obostrani užitak.

Ležeći položaji za dojenje bebe

Ležeći položaji za dojenje bebe su najudobniji i za vas i za vašu bebu. U tom položaju je potrebno provjeriti da li je dijete primilo bradavicu i ispravno siše, a to ćete zasigurno osjetiti protokom mlijeka. Pripazite da dijete ne siše zrak jer bi moglo imati grčeve tokom i nakon dojenja. Ukoliko niste sigurni da li ispravno dojite dijete posavjetujete se sa patronažnom sestrom koja će vas prvih dana nakon dolaska iz bolnice kući obilaziti ili savjet potražite kod pedijatra ili medicinske sestre.

Položaji za dojenje bebe kao što je ležeći položaj su jako laki i udobni i za majku i za dijete prilikom dojenja. Ležeći položaj je idealan za dojenje tokom noći kad je i majka pospana, samo treba pripaziti da ne zaspite tokom dojenja jer dijete treba vratiti u krevetić. Legnite na bok i položite dijete na njegov bok i privinite k sebi tako da mu je dojka dostupna. Uvijek kombinirajte naizmjenično dojke za dojenje kako bi se ravnomjerno dojke praznile.

Ovaj položaj je također odličan položaj za majke koje su imale carski rez i majke sa velikim grudima jer je udoban za dijete, ali i za majku.

Tagovi: