Carski rez -što je i kada se najčešće izvodi

Ljepota i zdravlje

Carski rez -što je i kada se najčešće izvodi

Što je carski rez?

Carski rez je najjednostavnije opisati kao uhodani kirurški zahvat preko kojeg se dijete rađa kroz rez koji je napravljen na trbušnoj stijenki i maternici. Pošto je u pitanju operacija, ženi je nakon carskog reza potrebno određeno vrijeme kako bi se oporavila i kako bi sami ožiljak zacijelio. Carskom rezu se obično pristupa kada je vaginalni porod rizičan za majku i samo dijete.

Rez se može unaprijed planirati. Koje su indikacije da je potreban carski rez? Kada porod ne napreduje unatoč prisutnosti kontrakcijama maternice jer se cerviks ili vrat maternice ne otvara dovoljno, kada je dijete ugroženo, kada je dijete položeno poprečno, kada je u pitanju višeplodna trudnoća, kada dolazi do ispadanja pupkovine, – kada majka ima teško zdravstveno stanje.

Prije izvođenja navedene operacije doktor buduću majku upoznaje sa samom procedurom, i mogućim komplikacijama koje mogu nastati tijekom i nakon izvođenja operacije. Oporavak nakon navedene operacije je iznimno bitan kako ne bi došlo do komplikacija koje mogu produžiti proces samog oporavka. O carskom rezu je poželjno pričati s svojim liječnikom i ginekologom.

Kako se izvodi carski rez?

Carski rez je danas uhodana rutinska operacija koja traje od 40 – 50 minuta. Prije same operacije postavlja se mokraćni kateter kao i venski put na ruku trudnice kako bi tijekom i nakon operacije mogla primiti tekućinu i lijekove. Budućim majkama se preporučuje da 24 sata prije carskog reza ne briju bikini zonu kako ne bi povećale rizik od nastanka infekcije.

Navedeni carski rez se provodi pod regionalnom anestezijom, opća se koristi samo u hitnim slučajevima. Kod regionalne anestezije trudnica gubi osjet od struka na dolje, pacijentice ostaju budne tijekom operacije ali su blago sedirane. Pacijentica ne može gledati operaciju jer je pred nju stavljena pregrada. Rez započinje horizontalnim rezom kože kod donjeg dijela trbuha, točnije na bikini zoni.

Presijeca se ovojnica trbušnih mišića kao i trbušna maramica i pristupa se maternici. Otvara se maternica, presijecaju se plodovi ovoji i dolazi do poroda djeteta. Nakon što je porod završen budućoj majci se daje injekcija oksitocina koji pomaže pri stezanju maternice i zaustavljanju krvarenja. Na kraju operacije se uklanja posteljica i navedeni rezovi se zatvaraju šavovima.

Carski rez i oporavak

Važno je naglasiti da prilikom i nakon operacije može doći do raznih komplikacija. Carski rez je danas vrlo siguran i rutinski postupak, no važno je upoznati buduće majke s određenim mogućim komplikacijama. Moguće komplikacije mogu biti: Infekcija rane, infekcija maternice koja je popraćena visokom temperaturom i neobičnim iscjetkom ili krvarenjem, obilno krvarenje nakon poroda, ozljede lokalnih organa, stvaranje krvnih ugrušaka, povećani rizik komplikacija kod budućih poroda, ozljeda djeteta, prolazna tahipneja tj. sindrom ubrzanog disanja kod novorođenčeta.

Što nakon carskog reza? Babinje nazivamo period u kojemu se žensko tijelo vraća u stanje prije trudnoće, traje oko 6 tjedana. Nakon izlaska iz bolnice oporavak od carskog reza traje navedenih 6 tjedana i tijekom tog razdoblja poželjno je da žene odmaraju i da ne dižu teške predmete. Dva tjedna nakon operacije ne preporučuje se svakodnevno aktivno kretanje.

Buduće majke morat će spavati na leđima ili boku dok rana ne zacijeli. Preporučuje se jesti raznovrsna prehrana i piti velike količine tekućine kako ne bi došlo do zatvora. Za smanjenje boli nakon carskog reza doktori preporučuju primjenu analgetika poput ibuprofena ili paracetamola. Ožiljak je potrebno prati jedanput dnevno dok ne zaraste i pažljivo brisati ručnikom. Carski rez će uzrokovati postporođajno krvarenje i ono će trajati od 2 do 6 tjedana što je sasvim normalno.

Kontrolni pregled nakon poroda slijedi nakon 4 do 6 tjedana kada će liječnik pomoću fizikalnog i ultrazvučnog pregleda vidjeti kako se majka oporavlja i da li je sve u redu. Nakon zarastanja ožiljka majka može koristiti kreme za cijeljenje rana koje čine ožiljak manje vidljivim. Također se preporučuje nošenje steznika oko trbuha kako bi trbušna stijenka dobila bolju potporu.

Tagovi: