Kako znati da su pelene male

Kako znati da su pelene male

Svake pelene imaju na sebi tablice i oznake za kilažu beba

Vrijeme pelena u odrastanju vaši beba je mnogo puta i iz mnogo razloga jako stresno za sve roditelje. Sita i čista beba je znak da roditelji mogu bar na tren odahnuti. Mladi roditelji se brinu oko svega i u mnogim situacijama su zbunjeni i nesnalažljivi, jedna od takvih situacija je kupovina pelena u prijelaznim razdobljima bebinog rasta. Iako svake pelene imaju na sebi tablice i oznake za kilažu beba one fine prijelaze u odrastanju previdimo.

Pelene na tržištu su u veličiniama od 1 - 6, ali kada trebate preći na veću veličinu prema tim tablicama proizvođača, pa se može dogoditi da trenutak kada je vaša beba prerasla veličinu pelena koje trenutno koristite prepoznate po nekim vanjskim znakovima na vašoj bebi, a ne po tablicama proizvođača. Naime dvije veličine pelena se preklapaju na granici kad dok se stara kilaža još nije prebacila u novu kilažu po tablici, a zbog tjelesne građe pelena može biti već mala i žuljati nježnu bebinu kožu.

Vanjski pokazatelji da su bebi pelene male

Ima više znakova koji ukazuju da je možda pelena premala, jedan od njih je curenje sadržaja iako ste pelenu pravilno postavili. Često pomislite da ste kupili nekvalitetn proizvod, pa kupujete novi paket od novog proizvođača, što je korisno samo utoliko što brzo shvatite da nije problem u marki proizvoda, nego u veličini pelena. Vanjski pokazatelji da su bebi pelene male su i ako ljepljiva trakica ne uspijeva zadržati preklope ili krajeve morate sve niže spajati.

Crveni tragovi na trbuhu bebe su uvijek znak da premale pelene previše stežu zonu pojasa. Na to ukazuju i urezani tragovi oko nogu bebe, to je znak da je elastična gumica na peleni premala i prejako steže bebine noge. I crveni tragovi koji se protežu niz mala bedra nastaju isto zbog pretijesne gumice koja blokira bebinu cirkulaciju. Pelena mora dobro prianjati, ali ne smije neugodno stezati, a ako je premala, vjerojatno ćete bebu morati i češće prematati i presvlačiti.

Pojava osipa po koži zbog premale pelene

Pelenski osip može biti prouzročen vrstom hrane koju beba jede, neredovitim prematanjem, jer vlaga pogoduje iritaciji kože. Pojava osipa po koži zbog premale pelene je obično znak da sadržaj curi van, koža oko rubova je stalno vlažna, a bebino mlaćenje nogama dodatno iritira i nadražuje već postojeći osip. Ponekada bebina kilaža nije u skladu sa tablicama proizvođača na proizvodu iz jednostavnog razloga što sve bebe nisu jednako građene, kao kad beba ima šire kukove i bucmasta je.

Neke bebe su dugačke i tanke pa će moći duže imati pelene manje veličine, bucmastim bebama ćete možda morati promijeniti veličinu i prije nego dosegnu kilažu sa tablica proizvođača. Na kraju, vjerujte i sama beba će vam pokazati kada joj je neugodno u pretijesnoj i premaloj peleni, cendrat će, bit će neraspoložena, pokušat će češati ili trljati crvene tragove ili osip po koži. Iako majke rastu sa svojim bebama i brzo nauče prepoznavati sve znakove koji bebi smetaju.


Tagovi: