Ne treba vam zaprška – Samo dodajte žlicu ove namirnice u jelo: Zgusnut će se odmah

Zanimljivosti

Ne treba vam zaprška – Samo dodajte žlicu ove namirnicu u jelo: Zgusnut će se odmah

Kada koristite crvenu leću ne treba vam ni paprika ni zaprška

Jela naših baka, naših majki i našeg djetinjstva su bila jela na žlicu, popularna variva ili cušpajzi, ali bez zaprške ili zafriga bile bi to samo malo bogatije juhe. Dakle, varivo se moralo zgusnuti da bi bilo hranjivije, a i ukusnije, a miris zaprške se širio po cijeloj kući. U ovo moderno vrijeme kuha se bez zaprške, jer kada koristite crvenu leću ne treba vam ni paprika ni zaprška, leća bubri u loncu upijajući višak tekućine.

Zaprška se radila od zaprženog brašna na vreloj masnoći uz dodatak mljevene crvene začinske paprike, a škrob iz brašna je zgušnjavao varivo, samo se moralo paziti da ne zagori zafrig, jer bi to pokvarilo cijelo varivo i davalo mu gorkast okus. S crvenom lećom te opasnosti nema, količinu leće možete podešavati prema željenoj gustoći variva i broju namirnica u varivu. Varivo je hrana na žlicu koja se nekada jela cijeli tjedan, osim nedjeljom i ljudi nisu patili od opstipacije.

Crvena leća ili zaprška modernim domaćicama je izbor lak

Zapršku ionako moraju mnogi izbjegavati zbog intolerancije na brašno (celijakija) i iako ima i drugih načina zgušnjavanja variva, ovaj s crvenom lećom je možda najjednostavniji, najbrži i najukusniji. Dakle, crvena leća ili zaprška modernim domaćicama je izbor lak i logičan. Za litru variva trebate 100 grama crvene leće oprane u hladnoj vodi koje dodajete 15 minuta prije nego je varivo skuhano, jer je ovoj mahunarki 15 minuta dovoljno da se skuha i zgusne vaše varivo.

Naravno, i druge mahunarke (grah, bob, soja, grašak) mogu zgusnuti vaše variva, ali sve one se, osim graška kuhaju puno duže. Zaprška je postala stvar prošlosti, a ako vam smetaju ljuskice crvene leće, skuhajte je zasebno, izblendajte u blenderu, ulijete u varivo i neka samo samo još jedanput proključa. Možete leću skuhati u varivu i sve zajedno izblendati, ali onda ćete dobiti svilenkastu krem juhu i samo po okusu ćete pogađati koje su se sve namirnice kuhale u tom varivu.

Zaprška je zgušnjavala varivo i popravljala mu okus

Oko prave zaprške ima posla i zbilja treba paziti da brašno na masnoći ne zagori, a ni okus zagorene začinske paprike nije baš ugodan i oboje može izazvati žgaravicu. Zaprška je zgušnjavala varivo i popravljala mu okus, ali kada su bile u žurbi, domaćice radile takozvane hladne zaprške. Hladni zafrig je brašno dobro razmućeno u vodi da bude bez grudica i to se polako ulijeva u već kuhano varivo uz miješanje i pusti da prevri dvije minute.

Brašno je pšenični škrob ili škrob nekih drugih žitarica, ali i sve mahunarke su bogate škrobom, zato je crvena leća pogodna za zgušnjavanje variva, a i zato što se brzo skuha. Uz leću zaprška vam zbilja više ne treba, nema više zagorenih tava, a ni gorkastih jela na žlicu. Naravno, ima još raznih načina za zgušnjavanje variva, svaka namirnica izmiksana u kremoznu emulziju može biti zamjena za brašno i gustin, a tako možete mijenjati i okuse svojih variva.

Tagovi: