Celijakija kod djece i odraslih – testiranje, prehrana, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Celijakija kod djece i odraslih - testiranje, prehrana, simptomi, liječenje

Celijakija kod djece i odraslih kada ići na testiranje

Celijakija kod djece i odraslih uzrokuje mnoge simptome i ozbiljnija stanja i probleme, no mnogi koji imaju celijakiju ne pate od preočitih simptoma, no i dalje za njih postoji rizik od ozbiljnijeg problema i komplikacija. Testiranje na celijakiju je jednostavno i uspostavljanje dijagnoze je jako važno za zdravlje i dugovječnost.

Testiranje celijakija i kod djece i kod odraslih obavlja se vađenjem krvi za krvnu sliku na određena antitijela što se naziva celijakalnom serologijom. Ukoliko se testiranjem ustanove antitijela koja upućuju na celijakiju, to ipak nije dovoljno da bi se postavila dijagnoza za celijakiju, već je potrebno obaviti dodatne pretrage. Dodatne pretrage uključuju i gastroskopiju, te biopsiju malog crijeva.

Kod djece se sa sigurnošću može znati preko analize krvi ima li dijete celijakiju samo ako dijete i dalje jede gluten. Pomoću gastroskopije i biopsije malog crijeva može se dijagnosticirati u potpunosti u čemu je zdravstveni problem, neovisno o tome radi li se o celijakiji ili ne. Također, testiranje na celijakiju je moguće obaviti testiranjem na postojanje određenih gena koji imaju nazive HLA-DQ 2 i HLA-DQ 8 gena.

Kako se prepoznaje celijakija

Ukoliko sumnjate da je vama ili vašem djetetu potrebno testiranje na celijakiju, ovo su simptomi na koje trebate obratiti pažnju. Simptomi se javljaju kao konstantni i neobjašnjivi problemi u probavnom i abdominalnom dijelu tijela, poteškoće pri rastu i razvoju djeteta, slabost i loš osjećaj općenito, genetski problem kao što je Dawnov ili Turnerov sindrom, iznenadan gubitak tjelesne težine, ozbiljni i konstantni čirevi u usnoj šupljini, problemi sa zubnom caklinom, autoimuna bolest štitne žlijezde, te bolest dijabetes tip 1.

Postoje još neki alarmantni pokazatelji kao što su neobjašnjiv nedostatak vitamina B12, folne kiseline i željeza u krvi što se lako provjeri u krvnoj slici. Jasno je da postoji celijakija kod djece i odraslih ako osoba pati od nadutosti, probavnih smetnji kao što je proljev, stolice koja pluta i ima ustajali smrad, abdominalnih grčeva.

Celijakija kod djece i odraslih, također može uzrokovati gubitak tjelesne i mišićne mase, slabost i vrtoglavice, anemije, osteopeniju, motoričku slabost, netoleranciju na mlijeko, krvarenja, edeme, te laku lomljivost kostiju čak i na najmanju traumu.

Kako se tretira celijakija

Celijakija kod djece i odraslih nije stanje sa kojim se ne može živjeti i ono se može lako kontrolirati. Ako imate celijakiju, prvi korak je da se informirate o bolesti te da istražite sve što možete poduzeti da olakšate svoje stanje. Također, trebali biste prilagoditi svoju prehranu, odnosno u potpunosti biste trebali izbacit namirnice koje sadrže gluten, pri tome bi vam mogao pomoći nutricionist ili dijetetičar.

Kada je celijakija u pitanju i kod djece i kod odraslih, prilagođena prehrana koja ne obuhvaća proizvode sa žitaricama, raži, ječmom, te konzumaciju laktoze će vam svakako pomoći. Uz to trebali biste redovno pratiti svoje stanje i ići na kontrole biopsije malog crijeva, te redovno vaditi analizu krvi na antitijela.

Da biste si olakšali, detektirajte što vam točno od vitamina i minerala nedostaje kako biste to nadoknadili suplementima ako je to potrebno. To su učinkoviti načini liječenja ovog stanja jer jedini slučaj kada ovaj način liječenja neće pomoći je da nepotpuno slijedite promjenu prehrane, odnosno da niste izbacili sav gluten ili je dijagnoza pogrešna.

Tagovi: