Kako se priprema proso

Što je i kako se priprema proso?
Proso je drevna žitarica koja pripada porodici trava, a koristi se od davnine u ljudskoj prehrani. Iako se nekoć smatralo sirotinjskom hranom, danas se ponovno vraća na naše stolove zahvaljujući svojoj nutritivnoj vrijednosti, jednostavnoj pripremi i širokoj upotrebi u kuhinji. Riječ je o sitnoj, okrugloj žitarici žute boje koja ne sadrži gluten, što ju čini izvrsnim izborom za osobe s celijakijom ili one koje žele smanjiti unos glutena. Osim što ne izaziva alergijske reakcije, proso je bogato vlaknima, magnezijem, željezom, fosforom i vitaminima B skupine, što ga čini vrijednim dodatkom svakodnevnoj prehrani. Proso ima blago orašasti okus i vrlo je prilagodljivo raznim jelima, od slanih priloga i variva do slastica poput kaša i kolača. Iako se najčešće koristi u kuhanom obliku, sve se češće dodaje i u smjese za kruh, kekse, pa čak i palačinke. Osim što je hranjiv, proso se vrlo brzo priprema, što ga čini savršenim izborom za zaposlene ljude koji žele kuhati zdravo bez gubljenja previše vremena. Kada govorimo o tome kako se priprema proso, njegova priprema može varirati ovisno o željenom jelu. U sljedećem odlomku detaljnije ćemo objasniti kako se priprema proso.
Za što se koristi i kako se priprema proso?
Prvo i osnovno pravilo kod pripreme kvinoja je ispiranje. Proso ima prirodni sloj saponina, tvari koja može dati blago gorak okus, stoga je potrebno nekoliko puta ga dobro isprati pod mlazom hladne vode. Nakon toga, tostirajte proso na suhoj tavi, bez ulja. Ovaj korak nije nužan, ali pomaže istaknuti orašaste note i čini zrno čvršćim. Osnovni način kako se priprema proso je da se koristi omjer 2: 1, tj. na jednu šalicu prosa idu dvije šalice vode. U posudu se ulije voda i doda isprani proso, a zatim se kuha poklopljeno na laganoj vatri oko 15 do 20 minuta, odnosno dok proso ne upije svu tekućinu i postane mekan. Nakon kuhanja ostavite ga poklopljenog još nekoliko minuta kako bi upio ostatak pare i postao rahli. Po želji se može dodati maslac, maslinovo ulje, začinsko bilje ili povrće za dodatnu aromu. Postoje više načina kako se priprema proso. Na primjer, ako želite kašastu teksturu, tada se koristi veća količina vode u omjeru 3: 1. Proso se tada kuha duže, a po potrebi se dodaje još tekućine. Za desertne varijante često se koristi mlijeko umjesto vode, uz dodatak meda, cimeta, vanilije ili suhog voća.
Način kako se priprema proso
Jednom kada savladate način kako se priprema proso, otvaraju vam se brojne kulinarske mogućnosti. Kuhani proso može zamijeniti rižu u gotovo svakom receptu. Možete ga poslužiti uz gulaš, leću, pečeno povrće ili kao nadjev za punjene paprike. Također se koristi kao baza za vegetarijanske pljeskavice, gdje ga možete kombinirati s raznim povrćem. U doručcima, proso se sve više koristi kao zdravija alternativa klasičnim pahuljicama ili zobenoj kaši. Kada se kuha s mlijekom i obogati bananama, jabukama, cimetom ili datuljama, postaje ukusan, zasitan i nutritivno bogat obrok za početak dana. Također se može ohladiti i oblikovati u energetske kuglice s dodacima poput kakaa, kokosovog brašna i orašastih plodova. Kod pripreme slatkih jela, postupak pripreme je vrlo sličan, samo se mijenja tekućina i dodatni sastojci prema ukusu. Ujedno, proso se može koristiti i kao brašno te se može koristiti za izradu kruha, palačinki ili biskvita bez glutena. Kao što možete vidjeti, kako se priprema proso je vrlo jednostavno i brzo, te možete ukomponirati proso u razna jela.
Tagovi: