Kako kuhati grah

Što je grah i kako kuhati grah?
Grah je vrsta mahunarki koja poznata po svojoj hranjivoj vrijednosti i raznovrsnosti upotrebe u kuhinji. Dolazi u mnogim oblicima i sortama, uključujući bijeli, crveni, smeđi, crni, šareni i mnoge druge vrste koje se koriste diljem svijeta. Osnovna karakteristika graha je da je iznimno bogat biljnim proteinima, vlaknima, vitaminima B skupine te mineralima poput željeza, magnezija i kalija. Zbog toga je izuzetno koristan u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani, ali i u tradicionalnoj kuhinji gdje se koristi kao glavno jelo ili kao dodatak mesnim specijalitetima. Kroz povijest, grah se smatrao hranom običnog čovjeka, upravo zato što je bio dostupan, jeftin i hranjiv. Danas ga nutricionisti ističu kao jednu od najzdravijih namirnica biljnog podrijetla. Uz to što pomaže u održavanju zdrave probave, grah također doprinosi smanjenju razine lošeg kolesterola i regulaciji šećera u krvi. Prije nego što kažemo kako kuhati grah, potrebno je razumjeti njegovu strukturu. Njena vanjska opna je tvrda, dok je unutarnji bogat škrobi, zbog čega zahtijeva poseban pristup prilikom kuhanja. U nastavku ćemo reći kako kuhati grah.
Kako pripremiti i kako kuhati grah?
Pravilan način kako kuhati grah bitno utječe na krajnji rezultat. Suhi grah se mora prethodno namakati, a razlog tomu je omekšavanje zrna i skraćivanje vremena kuhanja. Ujedno, namakanje pomaže u uklanjanju tvari koje mogu uzrokovati nadutost ili druge probavne smetnje. Grah se obično namače u hladnoj vodi između 8 i 12 sati, najčešće preko noći. Voda u kojoj se grah namače nije prikladna za kuhanje i obavezno se baca jer sadrži antinutrijente i tvari koje uzrokuju plinove. Nakon namakanja, grah je potrebno isprati pod mlazom hladne vode i spreman je za daljnju obradu. Ima i jedna druga tehnika, u kojoj grah kuhate 5 do 10 minuta u vodi, te potom tu vodu bacite, i nastavite dalje s kuhanjem graha u svježoj vodi. iako ova metoda štedi vrijeme, klasično namakanje preko noći ostaje najpouzdaniji način pripreme. Tijekom kuhanja, možete dodati začine poput lovorova lista, kima ili komorača u vodu tijekom kuhanja kako biste dodatno olakšali probavu. Prije nego što krenemo detaljno objašnjavati kako kuhati grah, postoje neke vrste graha poput mladog ili konzerviranog graha koje ne morate namakati, što dodatno skraćuje vrijeme pripreme.
Upute kako kuhati grah
Kada govorimo o tome kako kuhati grah, općenito se grah kuha u loncu vode, u omjeru otprilike 1: 3 (jedan dio graha na tri dijela vode), bez dodavanja soli na početku. Sol usporava proces omekšavanja i može rezultirati tvrdom teksturom. Idealno je grah kuhati na laganoj vatri, bez poklopca, oko 1 do 2 sata, sve dok zrna ne postanu mekana, ali ne raspadnuta. Tijekom kuhanja pjena koja se stvara na površini treba se povremeno skidati žlicom. Ako se voda tijekom kuhanja smanji, možete dodati vruću vodu, nikako hladnu kako ne bi prekinuli proces kuhanja. kuhanja. Nakon što grah omekša, dodaju se ostali sastojci po receptu, a to su povrće, suho meso, kobasice, rajčica, začini i slično. U mnogim hrvatskim kućanstvima grah se kuha s dimljenim mesom ili rebrima, čime se dobiva pun, bogat okus. Ako se pitate kako kuhati grah da bude što ukusniji, odgovor leži upravo u kombiniranju pravih začina, kao što su lovor, češnjak, peršin, crvena paprika i papar. Grah se najbolje kuha polako, na srednje jakoj vatri, uz povremeno miješanje i kušanje. Prilikom završetka kuhanja, može se dodatno začiniti po ukusu, a jelo se najčešće poslužuje uz domaći kruh, palentu ili kuhani krumpir.
Tagovi: