Zašto rajčica ne dozrijeva

Zašto rajčica ne dozrijeva

Rajčica je hirovita biljka koja ničega ne voli previše

Sve na ovom svijetu što je živo ovisi o vodi, suncu i hrani, no, rajčica je hirovita biljka koja ničega ne voli previše. Ako je previše pognojite, previše zalijevate ili je previše osunčana, načekat ćete se da se njezini plodovi zacrvene, a i kada sazriju, vjerojatno će biti prekiseli ili tvrde kože. Baš je hirovita biljka, ako joj ne uklanjate vrške i zaperke, sva snaga će otići u stabljiku i list, pa će i to usporiti sazrijevanje.

Ako vaša rajčica još cvjeta i tjera nove izdanke, a plodovi joj se još zelene, pomozite joj, otkidajte nove izdanke i listove, ali nove cvjetove, sve to samo iscrpljuje biljku i usporava sazrijevanje, a od tih jesenskih cvjetova ionako nećete dočekati ploda. Ako uz nekoliko krupnih plodova imate na stabljici gomilu malih sitnih plodova znajte da oni neće narasti, a usporavaju sazrijevanje plodova koji su već trebali biti crveni. Otkinite sve sitne plodove, možete ih nakiseliti kao zelene rajčice, a veliki će brzo pocrveniti.

Kako ubrzati dozrijevanje rajčica

Uz već spomenuto uklanjanje vrhova, zaperaka, novih cvjetova, uklonite i dio donjih listova oko zelenih plodova, novoformirane cvjetne grane. Kako ubrzati dozrijevanje rajčica, ako ne sazrijevaju ni kada ste maknuli listove oko plodova i izložili ih suncu, prestanite ih zalijevati, neka se tlo oko biljke slobodno malo zasuši, s manje vlage usporavate vegetaciju biljke, a ubrzavate dozrijevanje. Biljku sa zelenim plodovima ne treba gnojiti, ali joj može koristiti rastvor čaše pepela u 10 litara vode.

Naravno da ritam sazrijevanja rajčica ovisi o sorti koju ste posadili, rane sorte sazrijevaju brže, kasne sorte dospijevaju kasnije. Ako su plodovi dospjeli u vrijeme obilnih kiša mogu sporije dozrijevati, a mogu ih napasti i razne bolesti i nametnici, poput plamenjače, lisnih ušiju, zlatice (krumpirove), tada možete biti prisiljeni pobrati zelene plodove i omogućiti im dozrijevanje na drugačiji način. Protiv bolesti možete prskati rajčicu čajem od preslice, ali ako plodove ne možete spasiti od propadanja poberite ih, ionako bi ih pobrali s prvim mrazevima.

Kako dozrijeva ubrana zelena rajčica

Zbog klimatskih promjena se može dogoditi da morate spašavati urod iz svog vrta kako znate i umijete. Ako želite doznati kako dozrijeva ubrana zelena rajčica, sjetite se naših baka koje su slagale zelene rajčice po prozorskim daskama i balkoonima i kako su one naočigled sazrijevale, brže nego što su dozrijevale dok su bile na stabljici. Mogu sazreti i u zatvorenom prostoru, ali je otkriveno da u zdjeli s voćem brže, jednoličnije i ljepše pocrvene.

Upravo zato vrijedi poslušati savjet za veće količine zelenih rajčica, složite ih u plitke drvene kištre i među njih stavite avokado, bananu ili jabuku. Naime, voće otpušta biljni hormon etilen koji pospješuje sazrijevanje zelinim rajčicama. Zeleni plodovi za dozrijevanje se ne smiju dodirivati, moraju biti u prozračnim kištrama ili mrežama da pri otpuštanju vlage ne počnu truliti i potrebna im je temperatura od 18 - 25°C, na nižoj temperaturi će sporije dozrijevatii. Prebirite ih svaki dan i onima koje sporije zriju ostavite više prostora.


Tagovi: