NASA ovih dana testira skretanje asteroida. Hoće li DART promjeniti putanju?

Kolumna Kapetana Nemesisa

asteroid

Što je Dart?

DART (Double Asteroid Redirection Test) je test planetarne obrane u kojemu se izvršava namjeran kinetički udar u asteroid kako bi se promijenila njegova putanja. Sličan test već je izveden 2005. kada je Deep Impact svemirska letjelica ispustila Impactor projektil, veličine veš-mašine, mase 370kg koji je pogodio komet Tempel brzinom od 37.000 km/h stvarajući udarnu silu ekvivalentnu 5 tona tnt-a.

DART je svemirska letjelica, veličine automobila, koja raspolaže specijalnim algoritmom za autonomno upravljanje SMART NAV koji će u zadnjoj fazi koristiti DRACO (Didymos Reconnaissance and Asteroid Camera for Optical navigation) tj. slike ciljanih asteroida za optičku navigaciju prema svojoj meti. DART ima 2 solarna panela dužine 8.5m svaki. Svu upotrebljenu tehnologiju razvio je Institut za primijenjenu fiziku John Hopkins u Marylandu. Lansirana je u Studenom 2021.

Tehnički podaci:

Datum udara: između 26.9.2022. i 01.10.2022.
Veličina asteroida: Didymos ima promjer 780m, a Dimorphos 160m.
Udaljenost od Zemlje: 11 milijuna km
Brzina kretanja DART letjelice prilikom udara: 23.175 – 23.760 km/h
Masa letjelice: 610kg; tijekom udara cca 570kg
Gorivo: hydrazine za manevriranje i visinu, xenon za ionski pogon

No, s obzirom da je formula za udarnu silu Fu = mv2/2xt lako je prepoznati najznačajniji faktor a to je brzina. Ako se poveća za 2x izlazna vrijednost je zapravo 4x. Tako da je ključan element brzina DART-a a ne njegova masa.

Misija se sastoji od 4 faze: 1) kinetički udar sa Dimorphosom, 2) promjena orbite Dimorphosa, 3) mjerenje orbite Dimorphosa sa zemaljskim teleskopima prije i poslije udara, 4) izračun učinka kolizije.

LICIACube (Light Italian CubeSat for Imaging of Asteroids) isprva će fotografirati udar sa udaljenosti od 1000km a zatim će se približiti na svega 55km.

Dva najvažnija parametra koja 88% utječu na ishod sudara su: kompaktnost i poroznost asteroida.

Problem je što znanstvenici ne znaju ni točan oblik asteroida, ni njegov sastav, ni unutarnje ni površinske karakteristike što znači da to možda uopće nije asteroid nego nekakva vanzemaljska struktura pa ćemo, ničim izazvani, započeti Rat Svjetova. Kolonizirati će nas, eksploatirati ili uništiti prva jača tehnološki naprednija civilizacija bez da napuste svoj matični sustav.

Paranoja na stranu, iako je najpoznatiji udar bio onaj 1908. u Tunguski, u Sibiru, kada je 50-60m velik asteroid eksplodirao na 5-10km visine pri brzini od 60.000 km/h sravnivši površinu od preko 2.000 km2 – okidač za ovaj test je udar meteora promjera 20m 2013. u Chelyabinsku, Ural, brzinom od 69.000 km/h koji je, eksplodiravši na 30km visine, stvorio udarni val pogađajući čak 6 gradova! Astronomi procjenjuju da postoji oko 20.000 asteroida blizu Zemlje, mnogi su čak 10x veličine onoga u Chelyabinsku i veći, od kojih 2000 predstavlja potencijalnu opasnost za Zemlju. Ako su to sve uistinu asteroidi. Možda se među njima nalaze (kamuflirani) vanzemaljski objekti? Znanstvenici priznaju da nemaju pojma o čemu se radi pa nam jedino ostaje pričekati ishod ovog testa.

Vremenski slijed:

T -45min: DART prepoznaje dva asteroida
T -2min: samo je Dymorphos u vidokrugu
T -17sek: DART fotografira površinu asteroida
T -5sek: DART šalje fotografije asteroida
T =0: kolizija
T +38sek: primitak podataka na Zemlji

Jedna uznemirujuća misao za kraj: što ako Tunguska i Chelyabinsk nisu bili udari asteroida nego eksplozije nuklearno pogonjenih NLO-a ili intergalaktički balistički projektili sa svrhom provjere zemaljske protusvemirske obrane? Baš super, od 1908. do 2013. PSO nije unaprijeđen ni 0.01% ako izuzmemo slanje jedne “veš-mašine” i “automobila” u Kozmos. Znanstvenici što radite? Vlade što čekate? Gdje ste privatni financijeri? Sudbina Zemlje je u našim rukama!