Mjesečarenje kod djece i odraslih – uzrok i liječenje

Ljepota i zdravlje

Mjesečarenje kod djece i odraslih - uzrok i liječenje

Mjesečarenje kod djece i odraslih

Mjesečarenje (somnabulizam) je poremećaj koji se javlja u najdubljem stanju sna, a karakterizira ga obavljanje raznih aktivnosti gdje osoba nije svjesna što točno radi. Obično se javlja dva do tri sata nakon početka spavanja i češći je kod muškaraca. Epizodu mjesečarena karakterizira buđenje tijekom noći, bez svijesti i otvorenih očiju.

Ovaj poremećaj pogađa oko 20% djece u dobi od 3 do 5 godina, a javlja se u 5% odraslih i starijih osoba. Postoje različite vrste mjesečarenja, a agresivna vrsta mjesečarenja se javlja kada se pojedinac u snu osjeća napadnut i tjeskoban s osjećajem opasnosti. Mjesečarenje kod djece i odraslih povezano je s genetskom predispozicijom i ovo stanje traje nekoliko sekundi ili više od 30 minuta. Vrlo je opasno jer se osoba može ozlijediti oštrim predmetima, hodati ili pobjeći bez svijesti. Iako se ne zna što je točan uzrok mjesečarenja, ono što utječe na pogoršanje su bolesti štitnjače, konzumacija droga i alkohola, lijekovi, povišena temperatura, jake glavobolje, spavanje vani.

Mjesečarenje uzroci

Kako se prepoznaje mjesečarenje? Mjesečarenje kod djece povezano je s procesom sazrijevanja mozga, a učestalost njegove pojave ovisi o mnogim čimbenicima. Prema mišljenju stručnjaka, uzroci mjesečarenja mogu biti depresija, stres, uzimanje lijekova, nepravilan raspored spavanja, umor, tjeskoba, intenzivno igranje igrica itd. Ističe se da mjesečari u abnormalnom ponašanju u snu mogu jesti, izlaziti i hodati bez osjećaja tjeskobe. Automatizirani postupci, poput oblačenja i otvaranja vrata, obično se ponavljaju u tom stanju, ali bez definiranog cilja.

Nakon buđenja, osoba se ne sjeća što se dogodilo u procesu mjesečarenja. Stručnjaci smatraju da je kriza mjesečarenja povezana s poremećajima živčanog sustava. Također, biopolarni poremećaj, anksioznost i depresija mogu pogoršati krizu mjesečarenja. Roditelji moraju biti svjesni neobičnog ponašanja svog djeteta i simptoma poremećaja kada je spavanje u pitanju. Budući da je ovo vrlo opasan poremećaj, uključuje liječenje i korištenje određenih lijekova. Osim toga, postoje i drugi tretmani koji se mogu provesti u dogovoru s liječnikom specijalistom.

Kako se liječi mjesečarenje

U prošlosti je postojalo vjerovanje da se mjesečar ne treba buditi. Tijekom epizoda mjesečarenja, osoba može doživjeti šok i mentalnu zbunjenost. Kako mjesečarenje ima velik utjecaj na kvalitetu sna, uzrokuje loše raspoloženje sljedeći dan, potrebno je liječiti ovo stanje. U određenim slučajevima, ovisno o stupnju mjesečarenja, stanje se može poboljšati određenim terapijama i tehnikama opuštanja. Savjet je izbjegavanje pretjerane buke u okruženju i aktivnosti koje pridonose tjeskobi. Ovo stanje je izlječivo lijekovima koji smanjuju stres, pomažu pojedincu da se opusti i spava bez krize i nesvjesnog ustajanja.

Koriste se i druge tehnike, poput meditacije. Preporuke za osobe koje žive s mjesečarom su zaključavanje vrata, zatvaranje prozora, blokiranje pristupa terasama i stepenicama, izbjegavanje spavanja na krevetu na kat i uklanjanje oštrih predmeta. Ljudi koji pate od mjesečarenja moraju izbjegavati aktivnosti koje im odvlače pažnju prije odlaska u krevet, kao što su igranje igrica, gledanje televizije i izloženost stresu. Potrebno je poštivati ciklus spavanja, stvarajući rutinu odlaska na spavanje i buđenja svaki dan u isto vrijeme. Stručnjaci objašnjavaju da obitelj mora prepoznati ima li tragova hodanja tijekom spavanja. Kod odraslih je psihoterapija iznimno učinkovita i može puno pomoći, pogotovo kada mjesečarenje pogađa roditelje i djecu.

Tagovi: