Mislav Bago – istina o čovjeku koji je podjelio Hrvatsku javnost

mislav bago

R.I.P. Bugsy

Nisam pretplaćen ni na jedan hrvatski medij, ne kupujem hrvatske tiskovine a HRT pristojba je prisilan, nametnuti porez koji se mora plaćati guzicama na Prisavlju jer bi bez te otimačine sasvim sigurno propale na trzištu uslijed nekonkurentnosti. Nije problem u pristojbi, takav model postoji i u drugim državama, nego je problem što taj novac odlazi u privatne džepove a ne na podizanje kvalitete programa.

Sada naslovnice vrište da je umro bard cro novinarstva, srčeko, dobitnik mnogih nagrada, novinarčina, Mimi Bagić. Ja vas pitam gdje vi uopće vidite hrvatsko novinarstvo? Ja vidim iskorištavanje profesije za vlastitu korist i bolesno cehovsko štićenje svakog etabliranog novinara bez obzira da li se ogriješio o kodeks struke. Pogledao sam njegove intervjue i reportaže te bez ikakve dvojbe zaključujem da je Mislav Bago bio osrednji tv reporter, bahat i tradicionalno nepripremljen. Nije me zanimao dok je bio živ i sada me boli Pipi što je umro. Razumijem da Zovko oplakuje svog zemljaka, prijatelja i kolegu. Sa ljudske strane, meni je žao svakog čovjeka tako i Mislava Bage. Razumijem da novinarski stalež žali za svojim pripadnikom. Nisam bešćutan. I meni je žao nesretnika.

Sami i zaboravljeni

No što je sa Celerom? I Peršinom? Celer i Peršin su dva hrvatska radnika, siromaha, branitelja. Obojica su umrli na isti dan kad i Mimi Bagić. Zašto se nitko od svih tih političara i novinara, koji su došli odati počast, ne sjeti malih ljudi? Zašto žaluju samo za pripadnicima establishmenta? Zato jer je egocentrizam glavno obilježje hrvatskih elita. Svaki suvremeni hrvatski političar i novinar razmišlja isključivo i jedino o sebi. Pogledajte cijene u saborskom restoranu, pogledajte odluke suda časti HND. Drek dreku ne guši smrad nego ga pojačava u sinergiji.

Koju veliku političku aferu je razotkrio Mimi Bagić da bi zaslužio titulu istraživačkog novinara? Nijednu. Možda je zato toliko omiljen među hrvatskim političarima od kojih je svaki drugi korumpiran.

Nagrađen je za intervjue sa Sanaderom? Novinarsku profesiju bi moralo biti sram. Kaže Bago Sanaderu "da karikiram". To je vaš istraživački novinar? On karikira. Pravi istraživački novinar ne karikira nego raspolaže podacima. Pita Bago kome da vjeruje. Nullius in verba odgovorili bi članovi Kraljevskog društva. Nikome na riječ. Istraživački novinar nema što vjerovati nego provjeravati.

Dolazio je uvijek prvi na posao? Nije mogao spavati. Česte facijalne ekspresije? Visit neurologist. Svoj radni kutak je zvao garsonjera? Kako duhovito. Omiljeni pjevač mu je bio Oliver Dragojević? Glazbeni ukus = šund. Kolindi je poklanjao ajvar i pekmez? Državni dužnosnici ne smiju primati darove. My Way na sprovodu? Kliše. Martićeva? Stan u centru.

Dakle, boli me Pipi što je umro Mimi Bagić i sva ta pompa u meni budi revolt sve dok se zaboravlja na malog čovjeka, na Celera i Peršina.

Naravno da suosjećam sa ljudske strane, R.I.P. Bugsy, i definitivno si ostavio trag u beskraju... U beskraju hrvatske osrednjosti.