Mastitis – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Mastitis - uzrok, simptomi, liječenje

Što je mastitis i koji je njegov uzrok

Svaka žena koja je imala mastitis zna koliko ovo stanje može biti bolno i vrlo neugodno. Iako se upala mliječnih žlijezda može brzo povući, u nekim slučajevima se može zakomplicirati i uzrokovati jaku bol. Mastitis znači prisutnost upalnog ili zaraznog procesa u mliječnim žlijezdama. Pojava laktacijskog mastitisa povezana s dojenjem. Uzrok upale kod žena koje ne doje je Staphylococcus aureus. Upala uzrokuje intenzivnu bol u prsima i osjećaj vrućine u toj regiji. Nekoliko čimbenika može objasniti prisutnost infekcije u ženskim dojkama, a to su: bakterije prisutne na površini dojke, ustajalo majčino mlijeko u dojci, ozljeda dojke. Veća je vjerojatnost da će se pojaviti kod dojilja, češće u prvih nekoliko tjedana nakon rođenja, osobito ako beba doji u istom položaju. Ako je žena preumorna, pod stresom, nosi vrlo usku odjeću, lako se može pojaviti ova komplikacija. Statistike govore da svaka deseta žena u prva tri mjeseca nakon poroda oboli od mastitisa.

Mastitis – simptomi

Iako su žene najviše pogođene ovom vrstom upale nakon poroda, treba znati da može zahvatiti i žene u drugim fazama života, ako dođe do ozljede bradavice, traume, piercinga. Može se pojaviti i kod muškaraca, ali mnogo rjeđe. Najočigledniji simptomi mastitisa su natečene, otvrdnule, vruće i crvene grudi, bradavica može izlučivati gnoj, ali se i veličina dojke povećava. Ova infekcija može uzrokovati povećanu osjetljivost bradavica, groznicu, opću slabost, mučninu i natečene limfne čvorove na strani gdje je zahvaćena dojka. Nelagoda se može pojaviti više puta, uglavnom u jednoj od dojki. Značajne infekcije mogu napredovati u ciste ispunjene gnojem unutar tkiva dojke, koje se nazivaju apscesi. Neliječeni mastitis može napredovati do apscesa dojke, koji se kirurški drenira. U nekim slučajevima može biti potrebno da žena privremeno prekine dojenje. Liječnik dijagnosticira mastitis promatranjem simptoma i na temelju procjene dojke. Također je potrebno obaviti pretrage i analizu uzoraka majčinog mlijeka. U težim slučajevima, kada je prsni kanal slomljen, potrebno je napraviti mamografiju i biopsiju.

Kako liječiti mastitis

Procjena liječnika ključna je za razlikovanje slučajeva mastitisa, apscesa ili fistula dojke. Liječenje mastitisa obično uključuje korištenje lijekova za ublažavanje simptoma uzrokovanih upalom, kao što su lijekovi protiv bolova i protuupalni lijekovi. Međutim, ako se razvije infekcija, liječnik propisuje korištenje antibiotika. U velikoj većini slučajeva upala ima različito trajanje, ovisno o uzroku. U nekim slučajevima može izliječiti sam od sebe. Ako se rano otkrije, bol se može kontrolirati kod kuće pravilnom njegom zahvaćenog područja dojke. Jednostavna njega može pomoći u ublažavanju simptoma i ubrzanju oporavka. To uključuje unos oko 2 litre vode, stavljanje obloga na dojku ili kupku, masiranje zahvaćenog dijela dojke kružnim pokretima, nošenje sportskog grudnjaka koji ne zateže grudi. U slučajevima kada se mastitis pojavi zbog dojenja, savjetuje se da žena održava proces dojenja, jer pomaže u procesu oporavka. Treba imati na umu da je prevencija ove komplikacije vrlo važna, uzimajući u obzir higijenu dojki, jer je mastitis vrlo bolan i neugodan proces.

Tagovi: