Kako se boriti s grčevima kod male djece

Kako se boriti s grčevima kod male djece

Grčevi kod male djece nisu medicinski objašnjeni

Kada se maldi roditelji prvi put suoče sa nekontroliranim plačem svoje tek rođene bebe obično se jako zabrinu i uspaničeno sa svojim djetetom jure pedijatru, a uzrok su grčevi koje imaju gotovo sva djeca te dobi. Iako grčevi kod male djece nisu medicinski objašnjeni ipak se zna da ih u prosjeku ima svako četvrto dijete u svijetu. Grčevi se počinju javljati već par dana nakon rođenja i mogu trajati sve do navršenih šest mjeseci života.

Neki stručnjaci navode da su grčevi kod male djece češći kod dojene djece, nego kod djece koja se hrane na bočicu adoptivnim ili zamjenskim mlijekom, no te izjave nisu potvrđene niti znanstveno potkrijepljene. Istina je da nagon za životom tjera bebe da halapljivo vuku mlijeko bilo iz sise ili iz bočice, istina je da se tako nagutaju zraka, a još nisu naučile uskladiti disanje i usisavanje hrane, a upravo taj zrak izaziva kolike ili grčeve u malim trbuščićima.

Grčevi kod male djece mogu nastati zbog nekoliko razloga

Iako beba izgleda lijepo i naoko lijepo napreduje, povremene ili stalne kolike izluđuju roditelje. No, grčevi kod male djece mogu nastati zbog nekoliko razloga, a među prvima je nedovoljno sazreo probavni sustav, pa po tim malenim crijevima plutaju mjehurići progutanog zraka, beba se grči i plače jer je ti grčevi bole. Ali, ako beba nema povišenu temperaturu, ima redovitu stolicu, ne povraća previše, jer malo bljuckati mora da izbaci višak i dobiva na težini, ne brinite.

Grčevi kod male djece mogu nastati i zbog nepodnošenja mliječnog šećera, što će pedijatar utvrditi određenim pretragama i možda promijeniti bebinu prehranu. No, bebini grčevi mogu biti i odgovor na stresnu okolinu i razne druge vanjske stimulanse. I nemojte misliti da je to nemoguće, beba sve upija iz svoje okoline, a s majčinim mlijekom posisa i svu maminu nervozu, brige i stres. Plač je jedini način da beba obznani svojoj okolini da joj nije dobro i da je boli.

Grčevi kod male djece i kako im pomoći

Stručnjaci tvrde da bi kolike trebale prestati sa navršenih tri mjeseca života, no u pedijatrijskoj praksi je zabilježeno da mogu trajati sve do navršenih šest mjeseci života. Grčevi kod male djece i kako im pomoći, naravno, na prvom mjestu je metoda stara koliko i svijet, a to je mama-pomoć. Mamin umirujući glas, nježno masiranje trbuščića i leđa, mudro i strpljivo otkrivanje u kojem položaju beba ima najmanje grčeva i razni drugi, dovitljivi mama-trikovi su najbolja i najbrža pomoć.

Grčevi kod male djece se danas rješavaju bebi probioticima, analgetskim kapima, čepićima. Prirodni pomagači kod kolika su anis, komorač, kamilica i kim koji se koriste u čajevima ili kao biljni ekstrakti i eterična ulja. I ne nasjedajte na kvazi savjete kako bebu treba pustiti da otplače, pa će se smiriti ili tvrdnje da beba plače da bi dobila pažnju. Zapamtite, tako male bebe nisu sposobne za manipulaciju, a utjehu trebaju, jer im ona olakšava bol.


Tagovi: