Kroničan umor i pospanost – uzrok i liječenje

Ljepota i zdravlje

Kroničan umor i pospanost - uzrok i liječenje

Što uzrokuje kroničan umor

Poznato je da rutina modernog života može donijeti umor i pospanost. Ali u kojoj je mjeri normalno osjećati te simptome? Teški umor koji se ne popravlja čak ni u mirovanju može biti pokazatelj sindroma kroničnog umora (CFS). Bolest karakterizira veliki umor, koji se javlja bez vidljivih zdravstvenih problema. Umor se pogoršava tjelesnom ili mentalnom aktivnošću, ali nema poboljšanja ni u mirovanju. Dakle, nema specifičnog vidljivog uzroka i on je oscilirajuće prirode. Kronični umor karakterizira iscrpljujući i intenzivan fizički i psihički umor koji traje više od šest mjeseci.

Infekcije, posebice Epstein-Barr virus, mogu biti povezane sa sindromom kroničnog umora, iako različite studije nisu pokazale tu povezanost. Kroničan umor također je povezan sa: stresnom rutinom, fizičkim naporom, prehladom, herpesom, problemima s imunološkim sustavom i hormonskom neravnotežom. Kroničan umor može se pojaviti u bilo kojoj dobi, najčešće između 40. i 50. godine života. Mlade i sredovječne žene više su pogođene kroničnim umorom od muškaraca.

Kroničan umor – simptomi

Iako je uzrok sindroma kroničnog umora nepoznat, ovo stanje je obično povezano s virusnim infekcijama, promjenama u imunološkom sustavu, endokrinom sustavu, depresijom i poremećajima spavanja. Glavni simptomi kroničnog umora su kontinuirani umor koji ne prestaje ni nakon spavanja, pospanost, opća slabost, bolovi u zglobovima i mišićima, poteškoće s koncentracijom, glavobolja, loš san, vrtoglavica, nepravilan rad srca. Osim ovih, drugi simptomi koji prate kroničan umor su nadutost i bolovi u trbuhu, depresija, tjeskoba, suhe oči i bol u ušima.

Budući da se dijagnoza kroničnog umora temelji na različitim simptomima, ponekad je potrebno napraviti određene pretrage, osobito ako postoji sumnja na virusne infekcije koje imaju slične simptome. Budući da kroničan umor utječe na mnogo različitih načina, liječenje često varira ovisno o simptomima. Kako se radi o bolesti nepoznatog uzroka, liječenje je usmjereno na ublažavanje simptoma kako bi se osigurala što bolja kvaliteta života pojedinca. S druge strane, kako se simptomi razlikuju po intenzitetu, liječenje je prilagođeno slučaju.

Kako liječiti kroničan umor

Kako liječiti kroničan umor? Životne navike vrlo su važne u suzbijanju kroničnog umora i sprječavanju pospanosti koja ometa dnevnu rutinu. Najbolji način je promjena dnevne rutine, zdraviji način života i adekvatan način opuštanja. Uravnotežena, zdrava prehrana vrlo je korisna u smanjenju simptoma povezanih s ovom bolešću. Preporuča se u prehranu uključiti hranu koja potiče pravilnu probavu i apsorpciju hrane. To uključuje obilje voća, povrća, vitaminskih dodataka i proteina. S druge strane, trebali biste smanjiti unos zasićenih masti i izbjegavati hranu koja je bogata soli i šećerom. Također, morate izbjegavati kavu, alkohol i cigarete kako biste imali kvalitetniji san. Smanjiti kroničan umor podrazumijeva održavanje dnevne rutine tjelesne aktivnosti i redovite tjelovježbe.

Posebna rutina vježbanja ima za cilj poboljšati osjećaj dobrobiti. Pobrinite se da pronađete najbolju ravnotežu između svojih dnevnih aktivnosti i uspostavite rutinu spavanja jer će vam to pomoći da povratite energiju. Poboljšajte svoje navike spavanja, lezite i ustanite svaki put u isto vrijeme. Istodobno, izbjegavajte drijemanje kako biste svoje tijelo navikli na pravilan raspored spavanja. Smanjite stres i pokušajte pronaći najbolje metode za svakodnevno opuštanje.

Tagovi: