Koliko ima planeta

Zanimljivosti

Koliko ima planeta

Koliko ima planeta i kako se zovu

Plantarni Sunčev sustav u kojem se nalazi i planeta Zemlja okružen je kao posloženi planetarni sustav. No, koliko ima planeta u Sunčevu sustavu? Ukupno u Sunčevu sustavu ima osam planeta koji se nalaze na različitoj udaljenosti od Sunca i kruže oko Sunca kao središnjice. Prvi do Sunca nalazi se Merkur, pa slijedi Venera i Zemlja, dalje od Zemlje se nalazi Mars koji je interesantan znanstvenicima kao planeta na koju bi se možda moglo naseliti. Slijedi Jupiter, pa još dalje Saturn sa svojim prekrasnim prstenovima, Uran i zadnji je Neptun.

Planeti Jupiter i Saturn su plinoviti planeti, a Uran i Neptun su bogati ledom zbog svojih najudaljenijih pozicija od Sunca. Do prije otprilike petnaestak godina smatralo se da postoji i deveti planet u Sunčevu sustavu. Deveti planet je Pluton, međutim zaključeno je kako je on ipak patuljasti planet.

Astronomi su stvorili definiciju planeta te koje sve karakteristike planet treba imati da bi mogao biti planet. Prema toj definiciji Pluton nema te karakteristike pa se brzo razjasnilo koliko ima planeta. Naime, Pluton nema dovoljno jaku gravitaciju da bi se održao na sferi i na svojoj orbiti i ne bi smio imati drugih objekata.

Koliko ima planeta i nebeskih tijela

Nakon istraživanja o tome koliko ima planeta i koje karakteristike imaju, pitanje je koliko ima ostalih nebeskih tijela u Sunčevu sustavu. Iza planeta Neptuna, prema udaljenosti nalazi se patuljasti planet Pluton. Najmanji planet Sunčevog sustava je Merkur, dok je najveći planet Sunčevog sustava Jupiter koji je i do 11 puta veći od našeg planeta Zemlje.

Ostali patuljasti planeti su Eris, Haumea, Makemake i Ceres. Kada se pribroje patuljasti planeti, tada bi se moglo reći kako se mijenja činjenica koliko ima planeta. Ubrajajući i patuljaste planete Sunčev sustav broji trinaest planeta. Svaki od planeta ima svoje prirodne satelite. Na primjer najveći satelit Plutona je Charon koji bi po svojim karakteristikama također mogao biti patuljasti planet.

Ceres uz to što je definiran kao patuljasti planet, tretira se i kao najveći asteroid. Novija istraživanja su potvrdila da u našem sustavu postoje i novootkriveni objekti: Chiron, Gonggong, Orcus, Interamnia, Sedna i Quaoar. Neki od ovih objekata su definirani kao asteroidi, a neki kao kometi, no zapravo najveća je mogućnost da su oni patuljasti planeti. Moguće je da će daljnjim istraživanjima ustanoviti da je neki od njih zapravo pripadnik planeta Sunčevog sustava.

Koliko ima planeta i postoji li mogućnost otkrivanja novih

Uskoro bi se mogao promijeniti broj koliko ima planeta u Sunčevu sustavu. Nagađa se u istraživanjima da postoji još jedan planet. Mnogi su uvjereni u postojanje devetog planeta koji se kreće orbitom našeg sustava, te ga trenutačno nazivaju Planet X. Istraživanja potvrđuju da je on veličine Neptuna, te da ima puno veću, točnije prošireniju orbitu u odnosu na ostale planete i patuljaste planete.

Prema znanstvenim matematičkim izračunima, nagađa se kako je tom planetu potrebno 10 do 20 tisuća godina kako bi po svojoj orbiti obišlo Sunce. Prema vjerovanjima znanstvenicima, postoji velika mogućnost kako novi planet uistinu postoji.

Postoji nešto u određenom pojasu iznimno veliko što se još uvijek istražuje. Ako on i postoji nalazi se na samom rubu našeg Sunčevog sustava, te se javlja pomutnja oko toga hoće li se promijeniti broj koliko ima planeta. Znanstvenici potvrđuju da je pet puta veći od Zemlje, no znanstvena istraživanja još uvijek traju, te zbog udaljenosti taj planet nije toliko vidljiv i dostupan za istraživanje u svakom trenutku.

Tagovi: