Kandida (candida) – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Kandida (candida) - uzrok, simptomi i liječenje

Kandida – uzrok

Invazivna kandidijaza je infekcija koju uzrokuje jedna vrsta gljivice zvana kandida. Za razliku od infekcije Kandidom u ustima i grlu ili od vaginalnih gljivičnih infekcija, koje su pojavljuju na samo jednom mjestu na tijelu, invazivna kandidijaza je ozbiljna infekcija koja može utjecati na krv, srce, mozak, oči, kosti, ili na druge dijelove tijela.

Gljivica kandida normalno živi unutar naših tijela na mjestima kao što su usta, grlo, crijeva i vagina te na koži bez ikakvih problema. Međutim, kod određenih pacijenata koji su u opasnosti, ova gljivica može ući u krvotok ili unutarnje organe te pritom izazvati infekciju. Ove se gljivice mogu pretvoriti u agresivni oblik te stvoriti mnogobrojne zdravstvene probleme.

Uzroci infekcije kandidom su pretjerani unos namirnica koje sadrže visoki udio šećera i škroba, kure antibiotika, kontracepcijske tablete, terapije kortizonom i hormonalne promjene. Ovi navedeni čimbenici mogu dovesti do disbalansa između loših i dobrih mikroorganizama u crijevnoj flori i utjecati na njenu zaštitnu funkciju te dovesti do lake zaraze infekcijom.

Kandida – simptomi

Najčešći simptomi kod osoba koji imaju infekciju kandida su loš zadah iz vaših usta, bijele naslage na jeziku, snažna želja za kruhom, tjesteninom i slatkom hranom te sličnom hranom, osjećaj napuhanosti i učestali plinovi za vrijeme jela i nakon jela, osjećaj prezasićenosti, česte prehlade, infekcije i upale, alergija ili preosjetljivost na okolinu ili neku hranu, suha sluznica, iscjedak iz rodnice, suha koža i pojava ekcema, česte glavobolje, kronični umor, problemi s koncentracijom, pms, vaginalna bol ili infekcija, svrbež, hemoroidi, proljev ili zatvor, hladne ruke i stopala, promjena raspoloženja te poremećena razina šećera u vašoj krvi.

Ljudi kojima se razvila invazivna kandidijaza često znaju imati i neka druga zdravstvenih stanja, pa je teško znati koji su simptomi povezani s infekcijom. Međutim, najčešći simptomi koji su rezultat infekcije Kandida su groznica i zimica koji se ne popravljaju nakon liječenja antibioticima zbog sumnje na bakterijske infekcije. Drugi simptomi se mogu razviti ako se infekcija proširi na druge dijelove tijela, kao što su srce, mozak, oči, kosti ili zglobovi.

Kandida – liječenje

Specifična vrsta i doza antifungalnih lijekova koji se koriste za liječenje invazivne kandidijaze obično ovise o dobi pacijenta, imunološkom statusu te mjestu i težini infekcije. Za većinu odraslih osoba, početni preporučeni antifungalni tretman je ehinokandin (kaspofungin, mikafungin ili anidulafungin) koji se daje kroz venu (intravenozno ili IV). Flukonazol, amfotericin B i drugi antifungalni lijekovi također mogu biti prikladni u određenim situacijama.

Kod kandidemije liječenje treba nastaviti 2 tjedna nakon što se znakovi i simptomi povuku i gljivica kandida više se ne nalazi u krvotoku. Druge oblike invazivne kandidijaze, kao što su infekcije kostiju, zglobova, srca ili središnjeg živčanog sustava, obično je potrebno liječiti dulje vrijeme.

Ujedno, preporučuje se da promijenite svoj način prehrane i slijedite antikandida program prehrane kojeg biste se trebali strogo držati sljedećih nekoliko mjeseci kako biste se uspješno riješili kandida infekcije.

Trebali biste izbaciti sve mliječne proizvode, namirnice koje sadrže šećer, žitarice, orašaste plodove i sjemenke, korjenasto povrće i povrće koje sadrži škrob, gljive, kofein i alkohol te proizvode sa kvascem i mješavine začina i suhomesnate proizvode. Dok s druge strane biste trebali jesti jaja, ribu i morske plodove, meso, perad, biljno mlijeko, kefir, kiselo zelje, limun, avokado, luk, češnjak, đumbir, korijandar i začinsko bilje, mesne juhe bez tjestenine, povrtne juhe, povrće koje raste iznad zemlje, prirodne masnoće, suho meso, piti puno vode, biljne čajeve, limunada, rižinu tjesteninu i stevija.

Tagovi: