Stevija – prirodni zaslađivač i sladilo bez kalorija

Zanimljivosti

Stevija - prirodni zaslađivač i sladilo bez kalorija

Što je stevija i zašto je sve popularnija danas?

Stevija je relativno novi trend u prehrambenoj industriji, a radi se o biljci južnoameričkog porijekla čiji je ekstrakt oko 400 puta slađi od šećera. Ta informacija zvuči zanimljivo, no ne daje odgovor na to zašto je ona bolja od šećera? To što je nešto slađe za nas nema puno vrijednosti osim ako volimo nešto da je jako slatko? Krivo.

Ono što je posebno kod stevije jest da je u pitanju ekstrakt koji nema te kalorije koje ima šećer. Stevija je tako univerzalni odgovor za svakoga tko želi i dalje uživati u zaslađivaču koji ih neće učiniti pretilima. Ova biljka popularizirala se tokom zadnjih desetljeća, no tek u zadnjih 10 godina osvojila je golemi prostor na tržištu. Danas imamo izoliranu steviju za zamjenu za šećer, imamo sokove na bazi stevije, cijela jela koja koriste specifično steviju i još puno toga. U pitanju je prirodni zaslađivač, ali isto tako onaj zaslađivač bez kalorija – upravo zato je toliko popularna.

Stevija – zvuči predobro da bi bilo istinito? Postoje li negativne posljedice?

Konzumacija stevije raste iz godinu u godinu, a danas postoje mnogi obiteljski proizvođači i mali OPG-ovci koji proizvode svoju steviju, van Južne Amerike. Ako je ona toliko dobra, nema kalorija i služi kao prirodni zaslađivač, čini se da je u pitanju idealna tvar za svakoga. Postoje mnoga istraživanja koja su poduzeta kako bi se otkrile eventualne negativne posljedice za čovjeka ako uzima svakodnevno steviju, no ništa nije pronađeno.

Postoje neke studije koje govore o tome kako je stevija loša za bubrege i stvara oštećenja u našem probavnom sustavu, no to je pobijeno vrlo brzo jer se radilo zapravo o dodatnih sastojcima koji su se stavljali u nešto što se prodavalo kao “čista stevija“. Dakle, ova biljka nema dokazanih rizika za Vaše zdravlje. Jedina opasnost leži u alergijskoj reakciji, odnosno možete biti alergični na steviju i tako imati negativne posljedice od konzumacije ove biljke. Ipak, osim toga, nikada ništa nije pronađeno što bi bilo opće potvrđeno.

Stevija kao buduća zamjena za šećer?

Kao što smo rekli, danas se stevija sve više koristi u raznim jelima, kolačima, sokovima i još mnogim drugim prehrambenim proizvodima. Steviju možete nabaviti i u Hrvatskoj po relativno pristupačnoj cijeni i uvjeriti se u njenu čar. Nekima ta čar i nije toliko pozitivna – stevija ipak nije identičnog okusa kao šećer, a oni najveći fanovi šećera neće se moći odmah naviknuti na ovu zamjenu.

Ipak, treba joj dati priliku jer je zdrava, pomaže onima koji imaju problem s tjelesnom težinom, a vrlo je dobra i za dijabetičare. Steviju treba dobro dozirati da bi se taj slatki okus odlično uklopio u jelo ili piće. Steviju možete stavljati i u kavu ili čaj, premda smanjite dozu jer kao što smo već rekli, radi se o biljci puno slađoj od čistog šećera. Trebalo bi reći i da je za proizvodnju stevije potrebno manje resursa nego za čisto bijeli šećer pa se postavlja pitanje hoće li ova bilja u nekom trenu kompletno zamijeniti bijeli šećer? To nećemo tako brzo saznati.

Tagovi: