11 znakova da vam je šećer u tijelu jako visok: Obratite pažnju na simptome koje vam tijelo šalje i reagirajte na vrijeme

11 znakova da vam je šećer u tijelu jako visok: Obratite pažnju na simptome koje vam tijelo šalje i reagirajte na vrijeme

Prepoznajte povišeni šećer na vrijeme

Šećerna bolest je naziv za poremećaj metabolizma glukoze u našim tijelima. Glukoza je veoma važan izvor naše prirodne energije, a upravo za nju je važan hormon inzulin koji dolazi iz gušterače. Naš inzulin omogućuje glukozi da ulazi u stanice i da on oslobađa energiju. Kada dođe do poremećaja u navedenom procesu, tada postoji sumnja na šećer. Većina danas misli kako su samo dijabetičari skloni višim razinama šećera, no to je u potpunosti krivo! Svaka zdrava osoba može patiti od šećera, bez da to zna i prepoznaje.

Tihi šećer može nanijeti štetu na našim živcima, krvnim žilama i naposljetku organima. Kako bi na vrijeme spriječili nastanak mogućih komplikacija, važno je detaljno se informirati o mogućim simptomima i na vrijeme krenuti s odgovarajućim mjerama. Novija istraživanja nam pokazuju razne načine kako možemo prepoznati razvoj navedene bolesti. Da li je šećerna bolest štetna za naše tijelo? Nažalost je. Do sada sva istraživanja pokazuju kako šećerna bolest čini mnoge promjene u našim tijelima.

Povišeni šećer prvi znakovi

Što se događa kada je šećer u tijelu povišen? Krenu se javljati sljedeći znakovi: Masnoće oko organa - Šećer će tjerati jetru da bolje skladišti masti, što znači da možemo primijetiti mast na neobičnim mjestima. Kako se mast nakuplja, s vremenom se ona pojavljuje oko jetre i uzrokuje razne komplikacije. Razvoj dijabetesa - Istraživanja pokazuju kako svakih dodatnih 150 kalorija (van našeg redovnog kaloričnog unosa) koje su dobivene šećerom povećavaju šanse za razvoj dijabetesa tipa 1. Alarmantan znak može biti često mokrenje.

Divljanje kolesterola - Kada stavimo sa strane osobe koje imaju povišeni kolesterol, kao i pretile osobe, povišeni kolesterol se primjećuje i kod dijabetičara. Puno šećera uzrokuje opasni triglicerid - što znači da razina lošeg kolesterola raste, dok razina boljeg opada. Loš utjecaj na srce - Vjeruje se kako su razne bolesti srca i dijabetes veoma usko povezani. Nažalost, oko 65% srčanih i moždanih uzroka je povezano sa dijabetesom tipa 2. Krvni tlak - Prekomjerno lučenje inzulina djeluje na naš krvni sustav i arterije, što uzrokuje povišeni tlak.

Dijabetes tipa 3 - Neuropatolozi su otkrili vezu između Alzheimerove bolesti, prehrane koja je bogata mastima i inzulinske rezistencije. Ovo znači da Alzheimerova bolest metabolička bolest nema sposobnost mozga da iskoristi glukozi radi oštećene proizvodnje energije. Proždrljivost - Veći unos šećera ometa signal da smo siti, što znači da dolazi do prenajedanja. Ovisnost o šećeru - Unos šećera u tijelo postaje kao ovisnost, što znači da ukoliko ne dobijemo "dozu" mi postajemo nervozni i razvijamo simptome ovisnosti.

Umor - Previše šećera znači više umora radi povišenja i opadanja razine u organizmu. Depresija - Slatko nas čini sretnima, kada nam je oduzeto ili uskraćeno, možemo pasti u depresiju. Brže starenje lica - Štetne molekule AGE nastaju onda kada se velike doze šećera vežu za proteine koji su odgovorni za održavanje lica mladim. Posljedica navedenog su bore i opuštenija koža.

Povišeni šećer zahtjeva poseban pristup

Kada osoba uvidi da ima šećernu bolest, tada je potrebno zatražiti liječničku pomoć i procijeniti o kakvim simptomima je zapravo riječ. Kako će se šećer ustanoviti? Liječnik će ispitati osobu kakve simptome doživljava, da li je došlo do promjene mase, koje su njegove prehrambene navike, i da li je ona sklona fizičkim aktivnostima. Također je važno saznati da li je itko od članova obitelji patio od šećerne bolesti i zašto je ona nastala. Povišeni šećer u krvi zahtjeva detaljnu analizu, točnije, dijagnozu kako bi se odredila najbolja metoda liječenja.

Rjeđi oblik šećerne bolesti je tipa 1. Ovdje pacijenti uočavaju nedostatak inzulina, što znači da im je potrebna dodatna doza kako bi mogli funkcionirati. Na sami nedostatak inzulina i tipa 1 oboljenja ukazuju simptomi značajnog mršavljenja, niža tjelesna masa, obiteljska ili osobna povijest autoimunih bolesti. Kod šećerne bolesti tipa 2 stanje je obrnuto, od nje pati 90% šećeraša. Prepoznaje se po vidljivom nakupljanju masti u području trbuha i struka, visokom krvnom tlaku. U rizičnu skupinu pripadaju svi oni koji imaju povišeni krvni tlak, koji imaju poremećaje masnoća u krvi, koji puše i piju, koji imaju bolesti bubrega i jetre, oštećenja vida i živaca. Liječenje šećerne bolesti se u većini slučajeva svodi na promjenu životnih navika i nove prilagodbe.


Tagovi: