Povišeni šećer – uzrok, simptomi, liječenje

motion free

Insunol - vraća 100% funkciju gušterače

Riješite se 7 bolesti u 7 tjedana
 • Normalizacija razine glukoze
 • Obnova krvnih žila
 • Poboljšanje stanja kože, kostiju i mišića
 • Poboljšanje vidne oštrine
 • Mršavljenje
 • Normalizacija potencije
 • Imunitet počinje raditi
Povišeni šećer - uzrok, simptomi, liječenje

Što uzrokuje povišeni šećer?

Do povišenog šećera dolazi uslijed apsolutnog ili pak relativnog nedostatka inzulina iz gušterače. U tom slučaju radi se o dijabetesu ili šećernoj bolesti i potrebno je odmah se posvetiti liječenju. Dijabetes se odlikuje time da je u bolesnika povišeni šećer u krvi, a istovremeno dolazi i do poremećaja metabolizma masti i bjelančevina, kao i vode i elektrolita. O koliko se ozbiljnoj bolesti radi dovoljno je naglasiti činjenicu da je šećerna bolest jedan od glavnih uzroka invaliditeta i smrti. Tako valja reći da su srčani udari 3 puta češći kod dijabetičara, sljepilo isto višestruko češće kao i srčani udar. Ako se pitate što uzrokuje povišeni šećer, valja spomenuti dva glavna uzroka. Prvi je genetski i na to ne možete utjecati. Međutim, na drugi uzrok itekako možete: radi se o načinu života. Stoga redovita tjelovježba i kontrolirana prehrana znatno smanjuju mogućnost nastanka ove nezgodne bolesti. Upravo zato, počnite vježbati i kvalitetno se hraniti već danas!

Koje simptome ima povišeni šećer?

Kada su u pitanju simptomi koje nosi povišeni šećer, valja naglasiti sljedeće: Najprije treba razlikovati simptome tip 1 dijabetesa i tip 2 dijabetesa. Tako su glavni simptomi za tip 1 dijabetesa sljedeći: pojačana žeđ, nagli gubitak tjelesne težine, učestalo mokrenje, mišićna slabost, bolovi u mišićima itd. Jako tipičan simptom je također i ketoacidoza. Radi se o zadahu koji miriše na aceton (miris trule jabuke) a do njega dolazi zbog čitavog niza metaboličkih procesa. S druge strane, tip 2 dijabetesa ima ova obilježja: gojaznost je prvi i najočigledniji simptom. To se može kontrolirati na način da redovito vježbate i pravilno jedete. Možete krenuti od laganog hodanja i trčanja, do vožnji bicikla, plivanja i raznih drugih oblika rekreacije. U pogledu ishrane, za povišeni šećer je važno da je ishrana redovita i umjerena, temeljena prvenstveno na povrću i hrani niskog glikemijskog indeksa, uz razumnu raspodjelu glavnih makronutrijenata. Isto tako, potrebno je redovito i učestalo piti vodu.

Povišeni šećer - liječenje

U prethodnim smo poglavljima opisali što uzrokuje povišeni šećer, koji su njegovi simptomi a sada je konačno važno opisati i njegovo liječenje. Naravno, točnu terapiju i postupak liječenja može propisati jedino liječnik, stoga nastavak ovog teksta shvatite više sa strane puke informacijske prirode. Da vam povišeni šećer više ne bi zadavao muke, potrebna je njegova regulacija. Budući da je šećer osnovni energetski element, tjelovježbom mišići koriste šećer u krvi kao energiju. Drugim riječima, aktivnom tjelovježbom vi trošite šećer iz krvi i na taj način ga smanjujete. Kao dobar primjer toga su maratonci koji usred maratona piju šećerne napitke kako bi mišićima dali brzi izvor energije. Vi te šećerne zalihe već imate u krvi. S druge strane, potrebno je raditi na tome da šećer uopće ne dolazi u krv, a to ćete kontrolirati prvenstveno pravilnom ishranom. Ona mora biti umjerena i sastojati se od hrane koja ima reputaciju kao zdrava hrana.


Tagovi:

motion free

Insunol - vraća 100% funkciju gušterače

Riješite se 7 bolesti u 7 tjedana
 • Normalizacija razine glukoze
 • Obnova krvnih žila
 • Poboljšanje stanja kože, kostiju i mišića
 • Poboljšanje vidne oštrine
 • Mršavljenje
 • Normalizacija potencije
 • Imunitet počinje raditi