Kako izlječiti atletsko stopalo – Kako izbjeći neugodnu infekciju

Kako izlječiti atletsko stopalo - Kako izbjeći neugodnu infekciju

Gljivična zaraza uzrokuje atletsko stopalo

Tinea pedis je zarazna gljivična bolest koja obično napada prvo najveći nokat na nožnim prstima, ali se može raširiti na sve ostale prste, na cijelo stopalo, pa i izvan zone stopala, oko pete, skočnog zgloba i iznad po koži uz nogu. Gljivična zaraza uzrokuje atletsko stopalo, naročito pogađa sportaše, pa bi se mogla zvati i sportsko stopalo. Zajedničke svlačionice, zajednički tuševi i zajedničko odložena znojna obuća u kojoj sportaši dugo borave su pravi rasadnici gljivica.

No, atletsko stopalo se može "zaraditi" i na bazenima, u bolnicama, javnim kupalištima, školama u kojima se djeca izuvaju, ali i u vlastitoj kupaonici ako ne držite pravilnu higijenu nogu i obuće koju nosite. Tinea pedis je praćena svrbežom, crvenilom, suhim i lomljivim noktina, pucanjem kože između nožnih prstiju, na peti ili drugdje na stopalu što još više širi bolest. Danas ima puno lijekova za liječenje atletskog stopala u kremama, gelovima, sprejevima, a najnovija generacija antimikotika se pojavila u vidu bezbojnog laka za nokte.

Neliječeno atletsko stopalo vas može odvesti kirurgu

Za zdarvlje stopala i nožnih prstiju i noktiju je od presudne važnosti pravilna i redovita higijena, udobna i suha obuća koju treba mijenjati i ispravna pedikura. Oprane noge uvijek treba dobro osušiti, nosite pamučne čarape, u toplom dijelu godine nosite otvorenu obuću i koristite antimikotike kad god je to potrebno, jer, neliječeno atletsko stopalo vas može odvesti kirurgu, a čupanje zaraženih noktiju zadnja opcija. Dogodi se da gljivice sam podignu nokte koji su se upalili.

Upaljeni nokti cure nekom tekućinom ili iz njih izlazi gnoj pomiješan s krvlju, mogu biti bolni, deformirani i izgledati kao da će sami od sebe otpasti. Nikako nije dobro da cijeli dan provedete u jednoj te istoj obući, jer znoj vlaži unutrašnjost obuće i stvara klimu za gljivice koje uzrokuju atletsko stopalo. Efekt je isti i ako nakon kupanja ili tuširanja ne osušite dobro noge, kao i ako ste na javnom bazenu oko kojega hodate bosi, uvijek imajte svoje, perive natikače za takva mjesta.

Prirodni lijekovi koji liječe atletsko stopalo

Tinea pedis se liječi farmakološki, ponekada u ekstremnim slučajevima kirurški, ali postoje i prirodni lijekovi koji liječe atletsko stopalo i koje ima svako domaćinstvo. Posipajte sva zaražena mjesta sodom bikarbonom, još bolje je utrljati pastu od malo vode i sode bikarbone na ta mjesta, a noge perite u kupki od vode i sode bikarbone. Pomaže i slana kupka od vode i soli, pravilo namakanja u ljekovitim kupkama je 10 minuta namakanja, to vrijedi i za namakanje u octu.

Atletsko stopalo možete liječiti i raznim ljekovitim biljem, ulje čajevca pomiješano s maslinovim uljem u jednakim omjerima treba mazati dva puta dnevno na zaražena mjesta. Lavandino ulje pomiješajte svega nekoliko kapi s maslinovim ili bilo kojim drugim biljnim uljem i mažite zaražena mjesta svaki dan. Jednako pomaže i nevenova mast. Ulje od gorušice pomiješano s jogurtom također pomaže. Ulje crnog kima, kupke od morske soli, običan češnjak, obični dječji puder, didroksid peroksid s jodom, sve to može pomoći u borbi s gljivicama.


Tagovi: