Kako sušiti smokve

Kako sušiti smokve

Smokve možete sušiti na više načina

O smokvama od antike do danas sve najbolje, a oni kojih vole jesti svježe i zrele, jednako uživaju i u suhim smokvama, u smokvama u medu, s bademima ili drugim orašastim plodovima, kao i ukuhanim u slatko i marmeladu. Ako je rodna godina, ne možete ih sve pojesti svježe, pa je posve prirodno sušiti ih i tako im produžiti vijek trajanja. Smokve možete sušiti na više načina, a u svim načinima smokva izvana mora biti suha, a iznutra mekana.

Tradicionalno se smokve od pamtivijeka suše na suncu, zatim u pećnici, mikrovalki ili u dehidratoru kakvim se služe i industrijske sušionice smokava. One sušene na suncu se često sumpore prije i poslije sušenja da bi se u njima uništili mitotoksini i tako ih se zaštitilo od kvarenja. One sušene u pećnici se često narežu na pole ili ploške radi bržeg sušenja, a manje smokvice se i za mikrovalku polove, da ne eksplodiraju pri prvom zagrijavanju, prije ventiliranja.

Smokve, lovorov list, voštani konac i more

Svi ste barem jedanput kupili nanizani i u krug spojen krug suhih smokava, a znate li kako se to radi i što vam govori ovaj naslović, smokve, lovorov list, voštani konac i more? Prvo ide prebiranje smokava, izaberite samo zdrave i cijele plodove, zatim ih operite i dobro posušite, posložite ih u plitke drvene kašete i sušite na suncu 5 - 10 dana, ovisno o veličini plodova i jačini sunca, noću ih unesite u kuću ako su hladne.

Ako su noći još uvijek 20°C i više, smokve ne morate unositi, ali ih dnevno trebate 1 - 2 puta okretati, dobro je da ih sušite pokrivene prozračnom mrežom i zaštitite od štetnika i zagađenja. Kada procijenite da su dovoljno suhe, u većem loncu donesite morske vode i stavite na vatru da zavri, kratko uronite suhe smokvice u kipuće more da ih dezinficira i istjera crviće. Neka se osuše na plahti na suncu i ostaje vam samo nizanje vijenčića na konac, redom jedna smokva, jedan lovorov list do željene veličine vijenca.

Smokve sušene u pećnici, mikrovalki i dehidratoru

Svi volimo tradiciju, ali svi volimo i skratiti i ubrzati postupke kad je to moguće. Smokve sušene u pećnici, mikrovalki i dehudratoru, skraćuju postupak sa nekoliko dana (tradicionalno sušenje na suncu), na nekoliko sati, ovisi da li ih sušite cijele ili narezane, a možete ih poloviti, rezati na četvrtine ili deblje ploške, moraju biti deblje, ne pravite čips od smokava. Neki preporučuju sušenje na rešetki iznad lima na 120°C, oprez, mogle bi se ispeći, možda bolje sušiti s otvorenom pećnicom.

Čini se da je razumnija opcija da se smokve suše u pećnici na 60°C oko šest sati, ionako ih morate pregledavati, pa ćete znati kad su suhe. Priprema za sušenje u mikrovalki ista, poredane na plitkom tanjuru se zagriju na dvije minute, otvorite mikrovalku, obrišite vlagu, zatim je zatvorite i sušite na najnižoj temperaturi oko 20 minuta, također ih morate okretati. Sušenje u dehidratoru traje oko pet sati i najkomotnije je ako ga imate. Suhe plodove spremite u staklenke ili u zamrzivač.


Tagovi: