Kako najbolje očistiti klasičnu i mikrovalne pećnice

Kako najbolje očistiti klasičnu i mikrovalne pećnice

Pećnica noćna mora svake domaćice

Pećnice mogu postati najgora noćna mora ako pećnicu ne čistimo redovito nakon svake uporabe. Ako samo pripremamo hranu u pećnici sve što šprica unutar pećnice sljedeći put će se zapeći i jedino mukotrpno ribanje može očistiti zapečene ostatke hrane prethodnih pripremanja.

Trik koji kuharice koriste je prekrivanje folijom namirnica no tada nećete dobiti hrskave kožice kod pečenja, stoga i to nije rješenje za održavanje pećnica. Najvažnije je održavati čistoću redovito nakon pripremanja hrane jer zaostala hrana će utjecati i na okus i miris sljedećeg obroka kojeg ćete pripremati u pećnici.

No, ako ne čistite svoju pećnicu redovito a ne želite koristiti kemijska sredstva možete isprobati brojne trikove za čišćenje pećnica. Od običnih tableta za pranje suđa u perilicama suđa, do guste smjese sode bikarbone i malo octa koje ćete premazati u pećnici i ostaviti da djeluje preko noći. Rešetke posebno očistite i posebno premažite gustom smjesom te ih nakon toga izribajte četkom ili spužvom. Postupak uvijek možete ponoviti dok ne dobijete savršeno čistu pećnicu.

Kako se čisti klasična pećnica

Klasična pećnica se može čistiti kemijskim sredstvima, no to treba izbjegavati jer postoji mogućnost da kemikalije nećete u potpunosti ukloniti i kod sljedećeg zagrijavanja doći će do isparavanja kemikalija koje mogu biti i otrovne. Stoga prvenstveno čišćenje pećnice treba odraditi prirodnim sredstvima poput smjese sode bikarbone i malo octa koji su oboje prirodna sredstva za odmašćivanje i uklanjanje mrlja. u smjesu možete dodati i malo vode da ona bude rijeđa pa tada možete koristiti raspršivač po svim uglovima koje možda ne bi dohvatili rukom i spužvicom.

Drugi trik za čišćenje pećnice je trik sa tabletom u prahu koja se koristi u perilicama suđa koju ćete otopiti u toploj vodi. Tom tekućinom prebrišite klasičnu pećnicu jer ona svojim sastavom na određenoj temperaturi uklanja i pere suđe po istom principu u perilici suđa.

Limun je još jedno prirodno sredstvo za čišćenje pećnice, potreban vam je jedna limun koji ćete prerezati popola i stavit u malo vode te zagrijati u pećnici na 220 stupnjeva Celzijusa, te nakon što proključa klasična pećnica se isključi i malo ohladi i prebriše vlažnom krpom.

Kako se čisti mikrovalna pećnica

Mikrovalna pećnica se češće čisti nego klasična pećnica jer je više na oku i možda se češće koristi. Potrebno je redovito održavati mikrovalnu pećicu kao i klasičnu pećnicu jer se i u mikrovalnoj pećnici ostaci hrane mogu zapeći i stvoriti tvrdokorne masne mrlje.

Najbolja su prirodna sredstva za čišćenje mikrovalne pećnice koja se koriste i kod klasičnih, ocat, limun i soda bikarbona. U mikrovalnoj pećnici je u biti lakše i brže zagrijati polovice limuna i nećete trebati čekati da se mikrovalna ohladi jer je ona sama po sebi tako napravljena da se ne zagrijava kao klasična.

Kod tvrdokornih mrlja upotrijebite metodu guste smjese sobe bikarbone i octa, no možete koristiti i samo ocat koji ćete zagrijati u mikrovalnoj pećnici. Nakon isparavanja octa ostatke masnoće prebrišite čistom spužvicom ili krpicom. Ne prakticirajte kemijska sredstva u čišćenju mikrovalne kao ni kod klasične jer bi otrovi mogi ostati u unutrašnjosti i toksicirati hranu koju ćete pripremati u pećnici.


Tagovi: