Kako najpametnije i najsigurnije upotrebljavati mikrovalnu pećnicu kod kuće

Kako najpametnije i najsigurnije upotrebljavati mikrovalnu pećnicu kod kuće

Mikrovalna pećnica kuhinjsko pomagalo

Mikrovalna pećnica je izvrsno pomaglao u svakoj kuhinji jer služi za pečenje, podgrijavanje, te topljenje zaleđene hrane. Ovaj aprarat ima samo jedno jednostavno pravilo, nemojte u njega stavljati ništa metalno ili posuđe koje ima na sebi pozlaćene ili metalne ukrase. Žlice, vilice te ostali pribor se nikada ne stavlja u mikrovalne pećnice jer će se stvoriti elektricitet koji može oštetiti mikrovalnu pećnicu.

Kada pripremate hranu u mikrovalnoj pećnici nikada nemojte stavljati posudu s poklopcem kako posuda ne bi eksplodirala uslijed zagrijavanja. Ukoliko pečete neku namirnicu možete je pokriti najlonom kako ne bi zagorila pri visokim temperaturama mikrovalova, pa tek pri kraju otkriti da dobije hrskavu koricu.

Mikrovalna pećnica nije samo aparat za podgrijavanje hrane, pečenje kokica, odmrzavanje zamrznute hrane već se može koristiti i za kuhanje i pripremanje obroka, te pri tome skraćujete vrijeme termičke obrade i to nekoliko puta u odnosu na klasično kuhanje na štednjaku na struju ili plin iz boce ili gradski plin.

Mikrovalna pećnica i priprema obroka

Mikrovalna pećnica je aparat u kojem možete pripremati razne vrste namirnica od ribe do čipsa i raznih variva. Iako meso nije preporučljivo pripremati u mikrovalnoj pećnici, priprema ribe daje odlične rezultate i ovako pripremljena riba je odličnog okusa. Nakon kratkog kuhanja ribu možete i zapeći bez vode kako bi dobila hrskavu koricu. Čak i na štednjaku ribi ne treba puno vremena kako bi se ispekla i termički obradila, a u mikrovalnoj pećnici to vrijeme je još kraće.

Kuhanje povrća u mikrovalnoj pećnici bit će gotovo za par minuta, ovisno o vrsti povrća koje želite skuhati u malo vode. Također i povrće možete nakon toga zapeći da dobije hrskavu koricu te će biti odličan prilog ribi. Jeste li probali napraviti čips od krumpira ili mrkve u mikrovalnoj pećnici, to svakako morate probati jer to su zdrave grickalice prirodnog sastava bez dodanih konzervansa i aditiva koji se nalaze u kupljenim čipsevima. Možete probati i čips od kriški jabuka i iznenaditi se dobivenim rezultatima. Mikrovalna pećnica vam može ispeći i hrskavu slaninu koju ćete pojesti s prethodno kuhanim jajima, ali i pečenim jajima koji su gotovi za par sekundi.

Mikrovalna pećnica i njeno zračenje

Mnogi ne vole koristiti mikrovalnu pećnicu zbog mikrovalova, a istina je da elektromagnetski valovi koje mikrovalna pećnica koristi nisu toliko jaki da bi utjecali na hranu i štetno djelovali na ljudsko tijelo. Hrana pripremljena u mikrovalnoj pećnici jednako je zdrava kao i kada se priprema na štednjaku na plinu ili na struji. Mitovi o tome da je mikrovalna pećnica štetna za ljudsko zdravlje neutemeljeni su i nisu točni što su znanstvenici i dokazali.

Upravo priprema hrane u mikrovalnoj pećnici čuva sastojke hrane, važne vitamine i minerale koji se gube tokom kuhanja na štednjaku pa je hrana pripremljena u mikrovalnoj pećnici bogatija svojim prirodnim sastojcima. Toplina koja traje kod klasičnog kuhanja uništit će vitamine, minerale i hranjive tvari jer traje dulje, dok se u mikrovalnoj pećnici hrana priprema brzo. Jedino što trebate paziti da ako stavite mikrovalnu pećnicu na najjaču snagu da hrana ne bude prevruća i da ne opečete jezik, no to ćete već naučiti ako stalno korisitite ovaj aparat.


Tagovi: