Kako se stvaraju godovi

Zanimljivosti

Kako se stvaraju godovi

Godovi su životni kalendar drveta

Starost drveća se ne računa ni po visini, ni po širini, niti po obujmu, već po godovima. Fascinantno, ali godovi su životni kalendar drveta koji se u presjeku drveta vide kao koncentrični krugovi ili prstenovi, svjetliji ili tamniji i svaki označava jednu godinu starosti drveta. U razdoblju ranog proljeća se razvijaju velike embrionalne stanice i stvaraju svijetle krugove, od kasnog ljeta stanice su sve manje, priljubljuju se jedne uz druge i formiraju tamniji krug.

Godovi se formiraju oko srcišta drveta koje čini prvu, jednu godinu. Ti prstenovi nisu uvijek pravilni i jednako široki, što ovisi ovanjskim okolnostima i pritiscima. Stablo koje dobiva više sunca ima šire godove. Na količinu sunčeve svjetlosti i širinu godova utječe i okolno drveće koje može zaklanjati drvo u razvoju. IZ godova se mogu saznati vremenske prilike, vrijeme sušnih razdoblja, napadi raznih štetnika na drvo i raznih bolesti, a prema kori se vide i ožiljci od šumskih požara.

Godovi na panjevima posječenih stabala pričaju povijest šume

Orijentcija u prostoru se često provodi prema prirodnim pojavama, pa iako možda nije uvijek pouzdana, koristi se češće nego što se misli. Godovi na panjevima posječenih stabala pričaju povijest šume i ponekad pomažu u orijentaciji po stranama svijeta. Godovima na panjevima možete odrediti strane svijeta, naime oni su na sjeveru gušći i uži, a na južnoj strani su osjetno širi. I na živom deblu i na panju sjeverna strana je jače obrasla mahovinom nego južna.

Godovi i ovi drugi fenomeni oko stabala se nekako preklapaju, tako su i gljive koje rastu na drveću na sjevernoj strani bujnije jer imaju više vlage. Čak se i snijeg duže zadržava na sjevernoj strani iako su krošnje drveća obično bujnije na južnoj strani. Kambij je sloj stanica ispod kore koji postaje drvo, on bukvalno proizvodi godove. God je sloj drveta nastao u jednoj godini. Ne trebate mikroskop da bi izbrojali godove, oni se na posječenom drvetu jako dobro vide golim okom.

Jesu li godovi pouzdan podatak o starosti drveta

Već smo rekli da okolišni faktori oko drveta, klimatski i atmosferski uvjeti, te štetnici, bolesti i požari utječu na rast i razvoj drveta. Zato se moramo zapitati jesu li godovi pouzdan podatak o starosti drveta, uglavnom jesu, ali ponekada i nisu. Naime, možete naići na udvojene godove koji obično ukazuju da je možda proljeće bilo ledeno, da je drvo zbog mraza ostalo bez lišća i da je novo lišće puno kasnije izlistalo, a god izostane zbog manjka prehrane.

Godovi se teško razgraničavaju u tropskom i suptropskom području jer je tamo klima stalno ista, sušni i kišni periodi se stalno izmjenjuju u otprilike istom ritmu, prirast drvne mase i vlakana je isti tijekom cijele godine, ne formiraju se nikakvi prstenovi i nema godova. Gospodarenje šumama uključuje i prosijecanje šume, krčenje žbunja i šiblja oko mladog stabla da bi se ono moglo nesmetano razvijati i dosegnuti svoju moguću veličinu i visnu, kao i određenu starost.

Tagovi: