Kako pripremiti vrganje

Kako pripremiti vrganje

Gdje se mogu nabaviti vrganji?

Vrganji su svakako jedna od omiljenijih gljiva. Ova gljiva je teško zamjenjiva, a sve radi njenog jedinstvenog, snažnog i ugodnog mirisa i okusa. Za ljetnih mjeseci mnogi se pitaju gdje se mogu kupiti vrganji ili gdje ih je najbolje brati? Svježe vrganje možemo pronaći na štandovima tržnica, ali i na ugibalištima brojnih cesta uz šumu. Iako se berba gljiva ne preporučuje amaterima, vrganj je veoma lako prepoznatljiva gljiva i ona se ne može zamijeniti. Zreo vrganj ima malo ljepljiv klobuk koji je veličine 7 do 25 cm promjera. Uglavnom ima crvenkasto smeđu boju koja na rubovima prelazi u nešto svjetlije nijanse do bijele boje.

Stapka je duga od 8 do 25 cm i široka otprilike do 7 cm. Potrebno je znati kako izgled vrganja može varati, i kako veoma lako možete kupiti i ubrati stari vrganj. Kako izbjeći taj scenarij? Prvo obratite pozornost na veličinu gljive. Što je vrganj manji, on je zapravo mlađi. Kako znati da li je svjež? Kucnite pristima po klobuku. Ukoliko je zvuk zvonak, on je tada mlad. Ukoliko je zvuk pomalo tup kao i mukao, riječ je o starom vrganju koji nije dobar za pripremu u kuhinji.

Vrganji se mogu pripremiti na mnogo načina

Što učiniti s vrganjima kada ih konačno nabavite? Postoje mnogobrojni recepti što i kako s vrganjima, no svakako je najbolje držati se provjerenih osnova. Kako se pripremaju vrganji? Važno je naglasiti da se oni ne peru, već se eventualno odstrane dijelovi koji su potamnjeli, Ova gljiva očistiti će se uz vlažnu krpu. Vrganje je najbolje jesti svježe pripremljene, kao dodatak jelu. Potrebno je naglasiti kako vrganj ne voli vodu i stoga izbjegavajte njegovo kuhanje. Ako želite dodati vrganj u neko varivo, najbolje je da koristite suhe vrganje.

Kako se vrganji mogu pripremiti? Svježe je moguće jesti i sirove, uz malo ulja i vinskog octa, začine. Još jedna krajnje jednostavna priprema je ona na roštilju. Ukoliko vrganj ima veći klobuk, on je tada savršen za roštilj. Klobuk malo protrljajte s kriškom limuna, začinite s češnjakom i timijanom i stavite peći na vatru. Klobuk je najbolje poslužiti na vrhu mesa.

Ako imate manje vrganje, tada je najbolje napraviti umak - na maslinovo ulje i češanj češnjaka, malo timijana, rajčice, soli i papra stavite vrganje. Sve skupa prodinstajte dok ne nastane lijepi umak. Po želji možete nadodati i bijelog vina. Poslužite uz rižu ili tjesteninu. Ako želite brzo i jednostavno jelo, tada ih je najbolje popržiti. Vrganje prebrišite, uvaljajte u brašno i stavite pržiti u dosta ulja.

Vrganji u kuhinji

Gljive su svakako veoma hranjiva namirnica i one se često nalaze na menijima mnogih. Vrganji su odlični za sve one koji paze na kalorijsku vrijednost neke namirnice i idealni su za vegetarijance i vegane. Njihovom konzumacijom osiguravamo neophodan unos aminokiselina u naš organizam. Od čega se sastoje vrganji? U 100 grama vrganja nalazi se 25 kcla. Oni su u sastavu 80 do 90 posto voda, a ostalo otpada na proteine, ugljikohidrate i manje količine masti.

Poput ostalih gljiva, vrganj sadrži vitamine iz B skupine i bogat je mineralima. Upravo radi navedenih stavki ova gljiva je idealna namirnica za sve sportaše i za sve one koji žele smršavjeti. I dok mnoge gljive mogu uzrokovati poteškoće s probavom, to nije slučaj s vrganjima. Osim što ne vole vodu, niti pripremu u vodi, ove gljive mogu se pripremati na bezbroj načina. Svježe ili sušene uvijek daju posebnu notu svakome jelu. Vrganje je najbolje kupovati i koristiti za ljetne mjesece dok su oni svježi.


Tagovi: