Kako se pravi bubble tea

Kako se pravi bubble tea

Što je bubble tea?

Bubble tea ili boba čaj se najčešće opisuje kao mješavina crnoga čaja, kondenziranog ili običnog mlijeka, tapioka kuglica, sirupa od šećera i leda. Riječ je o osvježavajućem napitku koji je nastao još 80-ih godina na Taiwanu. Danas je ovo piće poznato diljem svijeta i mnogi ga rado ispijaju kao dio svoje svakodnevne rutine. Ime Bubble tea ne dolazi od malenih mekanih kuglica, već od same pjene koja će nastati kada se čaj u potpunosti promiješa kako bi se sve arome spojile.

Danas se izvorni recept za ovaj čaj može pronaći u brojnim verzijama, napravljen od raznih okusa. Iako se naziva čajem, ovo piće ne mora striktno sadržavati čaj, već samo sirup. Zašto je ovo piće tako posebno? Naglašava okusne note i same tapioke kuglice pružaju drugačiji doživljaj ispijanja. Naime, ove kuglice mnoge podsjećaju na želatinaste gumene bombone. One se u čaju ne otapaju, već se prilikom svakog gutljaja uzimaju u usta i žvaču se.

Kako napraviti bubble tea kod kuće?

I dok danas u gradu možemo pronaći brojna mjesta koja poslužuju bubble tea, ovaj čaj možemo pripremiti i doma. Najčešće pitanje mnogih je gdje zapravo nabaviti tapioku okruglice? One se mogu kupiti u prodavaonicama zdrave prehrane ili u azijskim trgovinama. Najčešće ćete naići samo na malene kuglice, no možete kupiti tapioku brašno i sami napraviti veće kuglice. Dovoljno je da samo pomiješate brašno s vodom i da oblikujete kuglice koje ćete kuhati par minuta dok se ne stvrdnu. Kako napraviti bubble tea kod kuće?

Recept je sljedeći: Sastojci - 1 šalica tapioka kuglica, 4 šalice jačeg crnog čaja (ili drugog čaja po vašem izboru), led kockice, 2 šalice mlijeka, 200 grama šećera, 250 mililitara vode. Priprema - Prvo krenite sa zagrijavanjem vode i šećera. Kuhajte sve dok se šećer ne otopi i zatim maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Ukoliko ste kuglice kupili, tada ćete ih pripremiti prema uputama proizvođača, zatim ih ocijediti i ubaciti u prethodno kuhani šećerni sirup.

Ako kuglice planirate sami raditi, tada je dovoljno da pomiješate pola šalice vruće vode s šalicom tapioka brašna i da od smjese oblikujete kuglice koje ćete zatim kuhati u vodi. Sada skuhajte čaj po želji i ostavite ga da se dobro ohladi. Kada se čaj u potpunosti ohladio, sve sastojke stavite u shaker i dobro izmiješajte. Poslužite uz široke slamke. Ovaj napitak slobodno možete držati u hladnjaku, i po potrebi samo dodati kuglice.

Da li bubble tea mora sadržavati čaj?

U originalnom receptu, bubble tea se priprema s crnim čajem, no on se može pripremiti i s drugim čajevima ili čak bez njega. Iako se piće naziva "bubble tea" danas postoje brojne varijacije ovoga pića bez čaja. Danas je moguće pronaći bubble kavu i sok i to sve zahvaljujući tapioka kuglicama koje se dobro sjedinjuju s bilo kojim pićem. Iako tapioka kuglice nisu toliko raširene kod nas i ne možemo ih kupiti bilo gdje, one se veoma lako spravljaju od tapioka brašna.

Ove želatinaste ljepljive kuglice svakako su duša bubble napitka jer se žvaču između svakog pojedinačnog gutljaja, što pridonosi samome okusu napitka. Široke slamke se svakako preporučuju kod ispijanja bubble napitaka jer jedino tako možete uz gutljaj uzimati i kuglice. Savjet je svakako da uz svaki gutljaj uzimate i malo kuglica kako bi vidjeli da piće poprima drugačiji, bolji, intenzivniji okus. Ako vam se ne da zamarati s pripremom ovoga napitka, tada je dovoljno da se zaputite na određena mjesta u gradu koja serviraju isključivo bubble napitke.


Tagovi: