Kako prepoznati bruh

Ljepota i zdravlje

Kako prepoznati bruh

Kako prepoznati bruh, što je bruh i vrste hernija

Bruh, poznatiji kao hernija ili kila abdominalne stijenke je česta pojava kod osoba koje se bave podizanjem velike težine, ovo može uključivati osobe koje se bave teškim fizičkim poslom i sportaše koji podižu velike težine prilikom izvođenja treninga. Kako prepoznati bruh? Radi se o fizičkom stanju pri kojemu je došlo do ispadanje trbušnih organa kroz stečeni otvor na stijenci trbuha ili kroz prirodni otvor. Vrste hernija prema mjestu gdje se događaju možemo podijeliti u: Unutrašnji bruh, ovdje dolazi do ispadanjea trbušnih organa u susjedne prostore u trbušnoj šupljini, ili vanjski bruh gdje dolazi do ispadanja trbušnih organa kroz otvor na trbušnoj stijenci i to pod kožom. Osima ovakve podjele, bruh se različito nazva, ovisno o mjestu na tijelu gdje se dogodi, tako možemo razlikovati: Preponsku herniju koja je najčešća hernija i događa se više kod muškaraca nego žena. Femoralna hernija, javlja se češće kod žena nego muškaraca na femoralnom kanalu kao vidljivo ispupčenje ispod prepone vidljiv u ravnoj liniji. Pupčana hernija, najčešći bruh nakon preponskih, formira se kod stvorenog otvora na trbušnom zidu i česte su u trudnoći. Ventralna hernija, često zna nastati nakon operativnog zahvata na području trbuha. Epigastrična hernija, nastaje kod pupka i donjeg rebrenog luka i ispunjeni su masti. Obturatorna hernija, nastaje u obturatornom kanalu i nema klasične simptome bruha već se manifestira kao povraćanje i mučnina. Spigelijeva hernija, nastaje na vanjskom rubu trbušnog mišića i najrjeđi je oblik bruha. Od gotovo svih hernija koji se javljaju, preponski je najčešći i pojavljuje se u čak 75% slučajeva. Kako prepoznati bruh je drugačija pojava za svaku od navedenih hernija.

Kako prepoznati bruh, simptomi bruha

Pošto je preponska hernija najčešći oblik bruha, pozabavit ćemo se njenim simptomima. Zašto se opće javlja preponska hernija? Bruh na ovome dijelu se javlja kao posljedica slabosti u prednjem dijelu trbušnog zida, Ovdje je trbušni zid dosta tanak i slab i lako može doći do stvaranja bruha. Kako prepoznati bruh? Najčešći simptomi preponske hernije su: Samo izbočenje na području prepone koje se najviše pojavljuje u stojećem stavu ili dok se izlaže nekoj fizičkoj aktivnosti. Na dodir hernija je bolna, a do boli bez dodira dolazi kada se obavlja neki oblik fizičkog napora, bol mnogi opisuju kao pretisak ili težinu u području prepona. Ozbiljni simptomi mogu donijeti jaku bol, povišenu tjelesnu temperaturu, povraćanje i mučninu. Kako prepoznati bruh je jednostavniji proces, no njegovo liječenje zahtjeva operaciju kako bi se trajno i učinkovito uklonio i spriječilo se njegovo ponovno nastajanje. Ukoliko imate bruh ba trbušnom zidu ili preponama najlakše ćete ga prepoznati po čvoriću ili izbočini koju možete gurnuti natrag u svoju trbušnu šupljinu.

Kako prepoznati bruh, prevencija nastanka bruha

Ne postoji potpuna prevencija u stvaranju bruha, postoje samo određene smjernice koje možete raditi kako bi smanjili mogućnost da vam se to dogodi. Tako kod sportaša koji dižu velike utege kao i kod osoba koje se bave teškim fizičkim poslom je preporučljivo sljedeće: Zagrijavanje prije ikakvog fizičkog napora, nošenje dizačkog pojasa kada se dižu velike težine, redovne vježbe za jačanje trbušnog zida, gubitak kilograma ako imate prekomjernu kilažu. Loše životne navike nikako ne pomažu kada je u pitanju bruh. Kako prepoznati bruh razlikuje se od bruha do bruha, no pametno bi bilo posjetiti liječnika čim osjetite neke od navedenih neugodnosti. Liječenje bruha je pametno započeti još u ranom stadiju razvoja kako kasnije ne bi došlo do raznih komplikacija. Ako niste sigurni kako prepoznati bruh a sumnjate u njegov razvoj, tada svakako posjetite svog liječnika i objasnite mu svoje simptome koje povezujete s nastankom bruha. Da li je moguće ponovno stvaranje bruha kada se jednom ukloni? Današnja moderna medicina minimalizirala je tu mogućnost, tako da su vrlo rijetki slučajevi gdje dolazi do nastanka bruha na mjestu s kojeg je uklonut.
Tagovi: