Bruh – uzroci, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Bruh - uzroci, simptomi i liječenje

Što je bruh?

Bruh, hernija ili kila će nastati kada se trbušni organ probije kroz napravljeni otvor ili oslabjeli dio mišića. Bruh se može pojaviti bilo gdje na trbušnoj stijenci, no najčešće se radi o takozvanoj preponskoj kili koja će nastati kada se crijevo uvuče kroz naš preponski kanal. Kirurška kila će nastati kada se crijevo protisne kroz našu trbušnu stijenku na mjestu gdje je radnije bio izveden neki oblik kirurškog reza.

Bedrena kila će nastati kada dolazi do spuštanja mokraćnog mjehura ili crijeva u gornji dio bedra gdje se nalazi bedrena arterija. Pupčana kila nastaje kada se tanko crijevo protisne kroz trbušnu stijenku u samoj blizini pupka. Preponska kila je rijetka pojava kod žena, ukoliko se pojavi ona je posljedica slabih trbušnih mišića. Kod muškaraca ona je ipak češća pojava i to radi same anatomije tijela, isto tako može biti i nasljedna.

Navedeno stanje se najčešće pojavljuje radi podizanje teškog tereta ili uslijed izlaganju većem fizičkom naporu, ono također može biti i nasljedno. Preponska kila je vidljiva kod djece već pri rođenju i ukazuje na urođenu slabost trbušnih mišića u obitelji. Hernija ili kila se isto tako može pojaviti kasnije u životu uzrokovano raznim naporima.

Bruh uzroci i simptomi

On nastaje radi slabosti mišića i potpornih struktura našeg preponskog kanala uz pomoć povišenog intraabdominalnog tlaka. Većina preponskih kila nemaju neki očiti uzrok, ali mogu se pojaviti iz sljedećih razloga: Naprezanja tijekom pokreta crijeva ili mokrenja, podizanja teških predmeta, pojave tekućine u trbuhu, trudnoće kod žena, prekomjerne težine, naglog povećanja težine, zatvora, kroničnog kihanja ili kašlja.

U mnogim slučajevima slabost trbušnog zida koji je glavni uzrok za pojavu bruha ili preponske kile se javlja već kod rođenja. Ostali oblici se razvijaju u kasnijem životu kada će mišići trbuha oslabiti radi starenja, napornih fizičkih aktivnosti, kašljanja, pušenja. Simptomi u početku nisu vidljivi. Bruh nastaje prvo kao potkožna oteklina na trbuhu ili kod prepona i nije odmah vidljiva. Kasniji simptomi se mogu prepoznati u pojavi osjećaja peckanja u preponama i unutrašnjoj strani natkoljenice kod duljeg hodanja.

Također je moguća i pojava osjećaja težine u trbuhu koji je često popraćen zatvorom i neugodnim osjećajem koji se javlja kada se treba obaviti određeni fizički posao. Bruh ili preponska kila se još može prepoznati po: Oticanju u području stidne kosti, boli u preponama kada se tijelo nagne ili kada podižete nešto, osjećaju pritiska u preponama, osjećaju trenja u udovima.

Bruh prevencija i liječenje

Prevencija bruha ili kile se sastoji ponajprije u samom izbjegavanju pretjerane fizičke aktivnosti ili napora i održavanju zdrave tjelesne težine. Kao dodatna prevencija stručnjaci savjetuju blaži oblik tjelesne aktivnosti i jačanje trbušnih mišića određenim vježbama. Bruh ovisno o tome kakav je se može liječiti raznim pristupima, iako je operacija najčešći oblik.

Povećanje kile ili bruha i pojava boli će zahtijevati operaciju kako bi se uklonile sve nelagode i kako bi se spriječio razvoj drugih ozbiljnijih komplikacija. Nešto konzervativniji pristup liječenju je nošenje pojasa, iako on neće izliječiti kilu obično se koristi kao preporuka onima koji ne mogu radi nekog zdravstvenog razloga ići na operaciju uklanjanja.

Operativne zahvate danas dijelimo na tenzijske, bestenzijska i laparoskopske. Kirurško liječenje će zatvoriti otvor gdje se pojavio bruh i tako spriječiti buduće komplikacije na tom mjestu. Nakon operacije pacijenti moraju izbjegavati fizičke napore nekoliko mjeseci, iako je preporučljivo da se oni u potpunosti izbjegavaju ili svedu na minimum radi zdravlja.

Tagovi: