Što je korzet (Ortropedsko pomagalo)

Ljepota i zdravlje

Što je korzet (Ortropedsko pomagalo)

Korzet kao ortopedsko pomagalo

Korzet je stoljećima bio odjevni predmet ženama za stiskanje struka i podizanje prsa, iako se i danas može pronaći kao odjevni predmet, o korzetu ćemo detaljnije u svrhu ortopedskog pomagala. Uz naziv korzeta koristi se i naziv ortoza, a cilj je da ovo ortopedsko pomagalo podupire kralježnicu upravo tamo gdje je treba poduprijeti kako bi se smanjila oštećenja kralježnice prilikom kretanja i pomagalo kod kretanja.

Korzet ili ortoza se savršeno prilagođava anatomskom obliku tijela kao potpora kralješcima u dijelu toraks-lumbalne kralježnice. Ovo ortopedsko pomagalo se može naručiti da se izradi prema individualnim potrebama pacijenta, no može se kupiti i kao gotovo ortopedsko pomagalo koje se može regulirati prema tijelu osobe koja ga koristi.

Kada se izrađuje otisak se uzima prema otisku trupa, bilo gipsanjem ili skenerom, te se izrađuju individualno prilagođeni korzeti koji će imati cilj ispravljati kralježnicu na najmanje invazivan način, ali i biti podrška kada je mišićna muskulatura oko kralježnice oslabila i ne podupire kralježnicu kako bi normalno trebalo.

Kada se koristi korzet ili ortoza

Korzet ili ortoza kao ortopedsko pomagalo se koristi kada je potrebna potpora kralježnici bez obzira o kojem se problemu sa kralježnicom radi. Ukoliko osoba ima kroničnu ili akutnu bol u srednjem dijelu ali i donjem dijelu leđa neovisno o uzroku ovo ortopedsko pomagalo će pomoći da se bolovi smanje jer će kralježnica biti fiksirana.

Kada je potrebno da se kralježnica oporavi nakon vertebralne frakture u periodu oporavka ovo ortopedsko pomagalo će biti pravi spas. Također u postoperativnoj njezi nakon lumbalne discektomije ili nakon operacije u kojoj se stabilizira kralježnica korzet ili ortoza je vrlo važno ortopedsko pomagalo koje će pomoći nakon operacija.

Ovo ortopedsko pomagalo se koristi i kao pomagalo kod hernija diska, lumbalnog radikulitisa, vertebralne artroze, zakrivljenosti torakalnog dijela kralježnice, kod blagih spondilolisteza, te u brojnim drugim bolestima koje su povezane uz kralježnicu. Osnovna svrha je pomoći kralježnici da ostane čvrsta i da se ubrza oporavak, spriječe daljnja oštećenja, a najvažnije za osobu koja boluje od bolesti kralježnice da joj se smanje bolovi.

Korzet i ortoze vrste i materijali

Korzet, odnosno ortoza kao ortopedsko pomagalo ovisno za koji dio kralježnice se koristi može i izgledati različito pa se tako razlikuje više vrsta ovog ortopedskog pomagala. Postoje korzeti koji su usmjereni na fiksiranje ramenog dijela kralježnice, no postoje i korzeti koji su napravljeni da pokrivaju leđa duž cijele kralježnice.

Uglavnom se izrađuju od materijala koji je prirodan, pamuka u kombinaciji sa lycrom kako bi osobi koja nosi korzet bilo što udobnije jer nije lako biti stegnut cijeli dan, pa možda i tokom noći. Neki korzeti imaju i trake za ramena, te zatvarače na čičak koji će omogućiti lakše skidanje i oblačenje. Najbolji su korzeti koji su napravljeni od prozračnog materijala jer kroz njih tijelo može disati i neće nadraživati kožu. Ono što je čvrsto u takvim korzetima su aluminijski ojačivači koji mogu biti napravljeni i od drugih čvrstih materijala. Izrađuju se i za žene i za muškarce i lako se prilagođavaju silueti tijela osobe koja ga treba nositi.

Tagovi: