motion free

BSP Corrector - za ravna leđa bez bolova

Izravnajate leđa bez operacije

 • nema grba i savijenih leđa
 • razvija mišiće leđa i mišićno pamćenje
 • nema bolova u kralježnici i zdjelici
 • poboljšanje seksualnosti sada i u budućnosti
 • ne izaziva iritaciju
 • jednostavno korištenje na svim mjestima

Bolesti kralježnice – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Bolesti kralježnice - uzrok, simptomi, liječenje

Bolesti kralježnice, uzroci

Križobolja je svakako najučestaliji zdravstveni problem današnjice, i procjenjuje se da 80% cjelokupne populacije barem jednom za svog života osjeti bol u križima ili donjem dijelu kralježnice. Križobolja može biti banalna i prolazna, ili može ukazivati na razne bolesti kralježnice. Naša kralježnica je kompliciraniji anatomski sklop koji se sastoji od kralježaka: 7 vratnih, 12 prsnih i 5 slabinskih/pokretnih. Ona je povezana s brojnim mišićima, živcima, krvnim žilama i ligamentima, i tako čini glavni sklop našeg tijela. Bolesti kralježnice mogu imati razne uzroke, ali one se najčešće razvijaju radi nepravilnog držanja, prekomjernog tjelesnog naprezanja, viška kilograma.

Prvi uzrok da nešto nije u redu je osjećaj boli, no križobolja može biti prolazna. Ukoliko osjetite da bol u kralježnici ne prolazi i da se postepeno jača, riječ je o određenom stanju koje zahtijeva pregled stručnjaka. Križobolja može biti izazvana degeneracijskim promjenama poput spondiloze ili apondialtroze. Česta je i kod upalnih i reumatskih bolesti poput ankilozantni spondilitis, psorijatičnog artritisa ili gihta. Križobolja često nastaje radi prekomjerne tjelesne težine, nepravilne obuće, visokih peta, ravnih stopala, kroničnog stresa i nepravilnog držanja.

Bolesti kralježnice, simptomi

Simptomi koji upućuju na bolest kralježnice mogu biti brojni, no najčešći simptom je bol koja ne prolazi i bol koja postepeno jača. Najčešći simptom je bol u slabinskom dijelu naše kralježnice koja je nastala naglo ili u određenom periodu. U slučaju da se bol širi u jednu ili obje noge ili prema naprijed vrijeme je da hitno zatražite mišljenje stručnjaka! Potrebno je voditi brigu o početku razvoja bolesti, da li je ona nagla ili postepena, da li je nastala radi ozljeđivanja i koliko traju tegobe. Uvidom u navedeno, stručnjak će lakše postaviti dijagnozu i liječenje.

Kod bolesti kralježnice važno je liječnika uputiti u vaša prijašnja stanja, točnije da li su vam se ranije očitavali bilo kakvi poremećaji s kretanjem. Simptomi bolesti kralježnice su pretežito isti, ali važno je obratiti pažnju na sljedeće: Lokalizacija boli, zahvaćenost drugih dijelova tijela, opis nagle ili postepene boli, popratni simptomi boli koji mogu uključivati: Trnce u nogama, smanjeni opseg pokreta, tjelesnu slabost, slabost drugih mišića, bolove u ostalim dijelovima tijela. Što se više detalja definira, to se više olakšava posao dijagnostike i liječenja.

Bolesti kralježnice, liječenje

Bolesti kralježnice će zahtijevati brzu liječničku pomoć. Ovisno o bolesti, liječenje može biti dugotrajno i zahtijevat će sudjelovanje više liječnika ili specijalista, i nerijetko je potrebna i promjena načina vašeg života. Svrha je ukloniti uzročnika bolesti, okolne štetne podražaje, pobijediti bol i spriječiti ponavljanje stanja. Bilo bi najbolje da se uzrok ustanovi prije liječenja, ali nažalost to je rijetko kad moguće radi jakih bolova. Bolesti kralježnice se mogu liječiti poštedno ili operativno. Od lijekova se mogu primjenjivati razne vrste nesteroidnih protuupalnih antireumatika i analgetika.

Prvih 7 dana dok se bol ne stabilizira preporučuje se odmaranje i oprezno kretanje, zatim slijede dijagnostičke pretrage. Nakon utvrđivanja uzroka boli, pristupa se adekvatnom liječenju na temelju određenog stanja. Uglavnom je riječ o fizikalnoj terapiji, i adekvatnim vježbama koje rasterećuju kralježnicu. U slučaju da je došlo do teškog mehaničkog oštećenja poput skliznuća diska, suženja slabinskog kralješničkog kanala ili hernije diska konzultira se neurokirurg i moguće je operativno liječenje. Prognoza liječenja će ovisiti o samom uzroku boli, no nakon liječenja se preporučuje: Pravilno držanje, održavanje optimalne tjelesne kilaže, redovita tjelovježba.

Tagovi:

motion free

BSP Corrector - za ravna leđa bez bolova

Izravnajate leđa bez operacije

 • nema grba i savijenih leđa
 • razvija mišiće leđa i mišićno pamćenje
 • nema bolova u kralježnici i zdjelici
 • poboljšanje seksualnosti sada i u budućnosti
 • ne izaziva iritaciju
 • jednostavno korištenje na svim mjestima