Kako napraviti umak za pečenje

Kako napraviti umak za pečenje

Umak za pečenje - recept

Umak za pečenje je tekuća ili kremasta smjesa koja se priprema od soka odnosno nusproizvoda mesa nakon što se peklo u pećnici. Umak se obično poslužuje kao dodatak pečenim mesnim jelima, kao što su pečena piletina, puretina, govedina, svinjetina ili janjetina. Umak za pečenje dodaje dodatni sloj okusa i sočnosti jelima. Osnovni sastojak svih tih umaka leži u bogatstvu tekućine koja se oslobađa tijekom procesa pečenja mesa. U današnjem životnom ritmu, rijetko koja obitelj ima priliku izdvojiti vrijeme za pripremu autentičnih temeljaca. Razlozi za to su mnogobrojni, na primjer, sve manje prostora u modernim kuhinjama, zahtjevnost dugotrajnog procesa pripreme temeljca, potreba za raznolikim sastojcima kako bi se postigao visokokvalitetan temeljac, te nedostatak slobodnog vremena kako bismo se posvetili važnijim obavezama. No, i dalje se može pripremiti ovaj umak unatoč svim čimbenicima, te postoje brojni načini i recepti za pripremu ovog umaka. U nastavku slijedi jednostavan recept kako pripremiti odličan umak od pečenja s kojim će meso dobiti bogatiji okus.

Umak za pečenje - sastojci

Umak koja ostaje nakon pečenja mesa je pravi dragulj u kuhinji, te vrijedi iskoristiti to kako biste pripremili ukusan umak za pečenje. Bez obzira na vrstu mesa koju pripremate, tekućina koja se nakupi u plehu sadrži izobilje okusa i aroma koje biste mogli iskoristiti za stvaranje savršenog umaka. Nakon što izvadite pečeno meso iz pleha, tekućina koje ostala na dnu pustite da se malo ohladi i odstoji. Primijetiti ćete kako se masnoća odvaja od ostatka tekućine. Veći dio te masnoće možete nježno odlijte. U posebnoj posudi, razmutite malu količinu oštrog brašna sa vodom kako biste napravili pastu, a zatim tu pastu prelijte preko preostale tekućine u plehu. Sada dolazi trenutak za miješanje, koristite drvenu kuhaču kako biste izbjegli oštećenje tepsije. U tom procesu, nježno skidate karamelizirane komadiće soka sa dna tepsije, što će dodati bogatstvo okusa vašem umaku. Zatim pustite da sve proključa kako bi se umak za pečenje zgusnuo. Umak ne bi trebao biti previše gust, niti biste smjeli osjetiti okus brašna. Nakon što umak postigne željenu konzistenciju, provjerite okus i dodajte začine po potrebi.

Umak za pečenje - priprema

Ovaj jednostavan umak za pečenje možete dodatno obogatiti raznim sastojcima kako biste mu dali dodatnu dimenziju okusa. Na primjer, možete dodati češnjak, kiselo vrhnje ili vrhnje za kuhanje, sok i koricu limuna, koncentrat rajčice, lovorov list, malo šećera, senf, i druge začine prema Vašem ukusu. Odabir umaka također ovisi o vrsti mesa koje pripremate. Svijetli, lagani umaci s kiselkastim ili slanim notama često se kombiniraju s bijelim pečenim mesima poput piletine, dok tamniji, bogatiji umaci s više sastojaka i slatko-ljutim nijansama bolje odgovaraju tamnom mesu poput divljači, govedine ili guske. Dodatni savjet je dodati korjenasto povrće poput mrkve, peršina, celera i luka u pleh dok pečete meso. Nakon što je meso gotovo, izvadite ga i usitnite povrće štapnim mikserom zajedno s sokom od pečenja, dodajte sol po potrebi i malo šećera za balansiranje okusa. Umak za pečenje često se poslužuje na način da se prelije preko izrezanog pečenja, no možete servirati umak u posebnoj posudi na stolu kako bi svatko mogao dodati više umaka po vlastitom ukusu.


Tagovi: