Kako napraviti ulje od smilja

Kako napraviti ulje od smilja

Zašto se koristi ulje od smilja?

Helichrysum italicum ili smilje je višegodišnja biljka s područja Sredozemlja. U prijevodu s latinskog Immortal, to znači "zlatno sunce". Smilje je poznato po svojim izuzetnim ljekovitim svojstvima. Važan je dio tradicionalne medicine, a najkorisniji dijelovi ove biljke su cvjetovi i listovi. Ulje od smilja dobiva se iz cvjetova biljke, smatra se najblagotvornijim uljem za kožu. Koži daje veću vitalnost i svježinu. Djeluje protuupalno i antioksidativno. Pomaže smanjiti mrlje na koži, ožiljke i bore. Također je poznato po svojoj učinkovitosti u liječenju kožnih bolesti (dermatitis i psorijaza). Često se koristi u proizvodima za njegu kože zbog svojih iznimnih blagotvornih svojstava. Također se koristi u aromaterapiji za ublažavanje stresa. Ulje od smilja sadrži u koncentriranom obliku jedinstvena svojstva biljke koja pomažu u liječenju djelujući na fizičkoj, mentalnoj i duhovnoj razini. Postoje različiti oblici primjene uključujući epidermalno upijanje, kupke, masaže i obloge. Za proizvodnju male količine ulja od smilja potrebna je velika količina cvjetova, što ga čini skupim.

Kako koristiti ulje od smilja

Može se reći da je ulje smilja jedno od najpraktičnijih koje nam je dostupno, jer ima izvanredna ljekovita svojstva. Prije svega, povećava proizvodnju kolagena u koži, smanjuje bore i ožiljke, liječi opekline i pomaže u zatvaranju rana. U kozmetici se smatra važnim elementom koji koži daje mladolikost jer djeluje na vidljivo smanjenje intenziteta boje tamnih mrlja na koži i posvjetljivanje podočnjaka. Osim toga, ulje od smilja je vrlo korisno za modrice. Iako se koristi kao prirodni antibiotik, sprječava nastanak gljivica i štiti organizam od mikroba. Razlog zašto je ova biljka toliko korisna je to što organske komponente koje se nalaze u ulju smilja imaju snažno antioksidativno djelovanje. Možete ga koristiti posebno za hidrataciju kože i čišćenje pora dodavanjem nekoliko kapi dnevnim kremama i losionima za kožu. Ulje od smilja može se koristiti i s vodom, pod uvjetom da je potpuno čisto i organsko. Trudnicama, dojiljama kao i osobama sa zdravstvenim problemima preporučuje se korištenje uz prethodnu konzultaciju s liječnikom.

Kako napraviti ulje od smilja

Dokazano je da je ulje dobiveno od smilja vrlo korisno kao antibiotik i sredstvo protiv edema. Važno je napomenuti da je smilje jedna od rijetkih biljaka koja ne mijenja boju nakon čupanja i sušenja. Najbolje vrijeme za sakupljanje ove biljke je druga polovica ljeta. Smilje je najbolje čuvati u papirnatim ili platnenim vrećicama na suhom mjestu. Ako želite napraviti ulje od smilja, uzmite biljke koje se nalaze u prirodi i dostupne su vam u dovoljnim količinama. Smilje stavite u staklenku i prelijte prirodnim maslinovim uljem. Ostavite da odstoji oko mjesec i 10 dana, nakon čega će biljka pustiti svoje ulje. Za to vrijeme staklenku držite na tamnom mjestu bez sunčeve svjetlosti. Nakon toga procijedite ulje kroz čistu gazu. Možete ponoviti postupak cijeđenja nekoliko puta kako biste bili sigurni da je ulje čisto. Ulje ulijte u čiste, male, tamne boce i na naljepnici napišite naziv ulja i datum proizvodnje. Domaće ulje od smilja treba čuvati na hladnom, suhom mjestu i zaštićeno od sunca kako bi zadržalo svoju kvalitetu. Kao i kod svih ostalih biljnih pripravaka, ulje smilja treba koristiti u umjerenim količinama, ali ne previše.


Tagovi: