Kako napraviti kamin da ne dimi

Zanimljivosti

Kako napraviti kamin da ne dimi

Želite ugraditi kamin?

Ništa ne može pružiti osjećaj topline u interijeru poput kamina. Kamin nas podsjeća na okupljanja, blagdane, toplinu, romantiku, bliskost, zimu. No, važno je znati da je kaminu prvenstvena namjena grijanje prostora. Želite ugraditi kamin? Onda bi trebali ispunjavati veoma tri važna uvjeta. Da bi ga ugradili u svoju kuću ili stan, morate paziti na dimnjak, zatim i na podlogu na kojoj će stajati, i na redoviti dotok svježeg zraka koji ulazi u ložište. Ako ne želite dim u vašem kućanstvu, tada morate prilikom ugradnje razmišljati o: Dimnjaku, podlozi i dotoku svježeg zraka.

Promjer samog dimnjaka ne smije nikako biti manji od 20 cm, a njegova visina može biti i do 4 metra (mjereno od mjesta samog priključka). Vaš priključak bi trebao biti na visini od 2 metra, pod kutom od 45 stupnjeva. Podloga za kamine mora biti čvrsta radi njihove težine. Poželjno je da je ispod beton. Nikako nemojte stavljati lakše materijale kako ne bi došlo do propadanja. Cijev koja će vam osiguravati svjež zrak mora imati profil od barem 150 milimetara.

Kamin prema vrsti goriva

Često se postavljaju pitanja vezana za pravilan izbor kamina i ogrjeva. Iako se estetika ne smije zanemariti, vi kao kupac morate razmišljati o tome da se snaga kamina određuje prema kvadraturi vašeg prostora kojeg želite zagrijati. Najtraženiji kamini su oni koji u prosjeku zagrijavaju do 200 prostornih metara, što je oko 80 kvadrata s standardnom visinom stropa oko 2,5 metara. Prema samoj vrsti ogrjeva, kamine možemo podijeliti na one koji koriste drva ili plin. Obje opcije su odličan izbor ako tražite konkretnu alternativu za grijanje.

Kamin na drva traži malo više posla, i mnogi se često šale kako oni zapravo traže slugu – redovito čišćenje, nošenje drva, paljenje. Kamin na plin traži gospodara – uključuje se uz pomoć upravljača, ne zahtjeva čišćenje. Životni vijek kamina je svakako dug, osobito ako se pravilno održava. Moderni, klasični, rustikalni, stilski, metalni, s otvorenim ili zatvorenim ognjištem – odluka je na vama. Imajte na umu da kamini nikako nisu jeftini, te da će njihova cijena ovisiti o snazi, samoj kvaliteti ložišta, karakteristikama, izboru vanjske maske, načinu same ugradnje, dodatnoj opremi.

Zašto kamin dimi?

Potrebno je paziti na dimnjak i prema potrebi ga redovito čistiti. Da bi ugradili vlastiti kamin, morate imati dimnjak koji će odgovarati standardima – osobito visinom te širinom. Isto tako, obavezni ste osigurati jednostavniji pristup tom istom dimnjaku, otvoru za čišćenje, vađenju čađe i napraviti pravilan priključak. Morate znati kako će svaki dimnjak limitirati snagu kamina, stoga postoje određeni standardi. Vidina dimnjaka za kamin mora biti barem 5 metara od priključka – riječ je o djelotvornoj visini.

Često će se preporučiti da se dimnjak gradi od šamotnih elemenata ili od klasičnog inoksa. Dimnjak zahtjeva dobru toplinsku izolaciju. Šamotni dimnjaci moraju biti obloženi sa stiroporom i ožbukani uz pomoć termo žbuke, dok inoks dimnjaci moraju imati dvostruki sloj samog inoksa i biti izolirani tervolom. Kamini će dimiti onda kada on nije redovito čišćen, kada nema redovitih pregleda, kada se sve radilo bez slijeda standarda. Ukoliko želite osjećaj topline i romantike koju pružaju kamini, tada je najbolje da se prije ugradnje dobro savjetujete s stručnjakom.

Tagovi: