Kako je nastao ugljen

Kako je nastao ugljen

Kako je nastao ugljen

Često čujemo pitanja o tome što je ugljen, koji su procesi njegovog stvaranja? Prije svega, trebali biste znati da je ugljen najzastupljenije i najkorištenije fosilno gorivo na Zemlji. Proces nastanka ugljena dolazi od razgradnje ostataka drveća i biljaka koji su se nakupili ispod vodenog sloja prije nekoliko milijuna godina. Djelovanjem temperature i tlaka ti su se ostaci pretvorili u stijene koje su stvorile naslage ugljena. Ovaj proces uključuje specifične geološke uvjete. Kroz povijest je doživio brojne promjene zbog svoje funkcionalnosti. Prije svega, može se reći da rudarstvo ugljena potječe iz 12. stoljeća. Razdoblje kada se počinje intenzivno koristiti bilo je između sredine 18. i 19. stoljeća. Od ogromne je važnosti u savremenom svijetu. Kopa se u različitim dijelovima svijeta u prirodnoj strukturi. Njegova uporaba u grijanju, industriji i proizvodnji energije seže u daleku prošlost. Način na koji je nastao, proces vađenja i višestruka namjena pridonijeli su današnjem razvoju modernog društva.

Koje karakteristike ima ugljen?

Sadržaj ugljika ključni je čimbenik u sastavu ugljena u definiranju njegove starosti, kemijskih svojstava, pa čak i njegove vrijednosti. Dio njegovog sastava varira u rasponu ugljika, a ta varijacija u količini ugljika daje različitim vrstama mineralnog ugljena širok raspon karakteristika. Osim ugljika, sadrži i mnoge druge tvari kao što su: kisik, vodik, dušik, sumpor i minerale. Prisutnost ovih sekundarnih elemenata značajno varira i utječe na njegovu kvalitetu i upotrebu. Ugljen se može razvrstati u različite vrste ovisno o području, kvaliteti i kalorijskoj vrijednosti. U tom kontekstu razlikujemo četiri glavne vrste mineralnog ugljena. Svaki ima svoje karakteristike, koje su izravno povezane s koncentracijom ugljika. To su treset, lignit, mrki ugljen i antracit. Najvrjedniji je antracit i sastoji se od 95% ugljika. Treset je početni stadij u nastanku mineralnog ugljena i sastoji se od razgrađenog biljnog materijala. Ima relativno nisku kalorijsku vrijednost, a sadržaj ugljika je oko 60%. Lignit nastaje evolucijom treseta. Ima ograničenu kalorijsku vrijednost, a sadržaj ugljika je oko 67%. razlikujemo dva oblika mrkog ugljena, tvrdi i meki. Ima znatno veću kalorijsku vrijednost, a udio ugljika iznosi 80%. Antracit je najstarija vrsta kamenog ugljena, a njegov sadržaj ugljika je vrlo visok i iznosi oko 95%. Ove četiri glavne vrste ugljena imaju svoju jedinstvenu upotrebu i vrijednost.

U kojem području se koristi ugljen?

Koja su područja korištenja ugljena? Poznato je da se ugljen ističe kao jedan od najvažnijih resursa koji se koriste u svakodnevnom životu. Ovisno o vrsti, ima različita područja uporabe. Odgovoran je za 40% svjetske proizvodnje električne energije. Osim za proizvodnju električne energije, koristi se za proizvodnju željeza, čelika i cementa, u industrijskim procesima i za grijanje. Koje su glavne prednosti korištenja ugljena? Ovo je jedan od najizdašnijih izvora energije koji postoji na Zemlji. Ugljen je dostupan u cijelom svijetu, što njegovu upotrebu čini isplativom. Jeftiniji je od drugih izvora energije i stabilniji je. Može se lako transportirati i koristiti na razne načine. Unatoč visokoj energetskoj učinkovitosti, korištenje ugljena ima niz nedostataka. Među glavnim ističe se utjecaj na životni okoliš izazvan vađenjem i njegovim korištenjem. Pridonosi pogoršanju globalnog zatopljenja. Drugi nedostatak je njegova zapaljivost, što podrazumijeva određene mjere opreza tijekom skladištenja. Budući da je to izvor energije za koji je potrebno vrijeme da se razvije, može se iscrpiti kao resurs.


Tagovi: