Kako ublažiti bol u leđima – Kako ukloniti bolove u leđima

Kako ublažiti bol u leđima - Kako ukloniti bolove u leđima

Tri zlatna savjeta za bol u leđima

Nema čovjeka koji se nije susreo s bolnim leđima, tomu je kriv sjedilački način života, nedovoljno kretanja, nepravilno držanje, pretilost, neadekvatna prehrana, a mogu biti i neke ozbiljne bolesti u pozadini tih bolnih stanja. Tri zlatna pravila za bol u leđima su jednostavna i lako primjenjiva, prvo pravilo je; vježbajte, krećite se istežite se jer se tijelo samo spontano proteže (kao i kod zijevanja) kada ste dugo u istom položaju, bilo da sjedite ili dugo stojite.

Drugo zlatno pravilo za bol u leđima je; hladite ili grijte bolna mjesta, ledom, oblogom s gelom koji se može i grijati i hladiti u zamrzivaču, ovaj oblog ima platnenu košuljicu pa ne ide direktno na kožu, imaju ga sve apoteke. Pomažu i tople kupke ili tuširanje naizmjenično toplom i hladnom vodom. Treće pravilo je masža bolnih regija, kućnim masažerom ili otiđite na pravu medicinsku masažu. Pomaže i masža sa eteričnim uljima, jer stvara ugodu i opušta leđne mišiće.

Za dugotrajniju i intenzivniju bol u leđima trebate lijekove

Ako satima sjedite u uredu u istom položaju, dignite se, prošetajte, protegnite se. Primjenjujte prethodna tri zlatna pravila kad god možete, a za dugotrajniju i intenzivniju bol u leđima trebate lijekove protiv bolova koji mogu biti u praškastom obliku, tabletama, kapsulama, kremama, gelovima ili kao ljekoviti flasteri koji se mogu zalijepiti na bolna mjesta. Ako niste skloni discipliniranom vježbanju doma ili u teretani, trčite, plivajte, biciklirajte, hodajte, najvažnije je da se krećete i to redovito.

Bol u leđima vas može prisiliti da svako pola sata promijenite položaj, pa to i napravite. Nosite udobnu obuću, jer nepravilan hod u neadekvatnoj obući čest uzrok boli u leđima. Kratkko se istegnuti možete i na svom radnom mjestu, nitko vam to neće zamjeriti. Vježbe disanja ne traju dugo, a opuštaju leđne mišiće i smiruju bol. Pijte dovoljno vode, jer dehidracija također može biti uzrok boli u leđima. U prehranu uvedite sjemenke i orašaste plodove, lisnato povrće (tamnozeleno), bobičasto voće, masline i maslinovo ulje.

Bol u leđima je signal da trebate mijenjati životne navike

Nepravilno držanje je najčešći uzrok boli u leđima, kao i neudobna obuća i stalno isti položaj na poslu. Bol u leđima je signal da trebate mijenjati životne navike, vježbati pravilno držanje, smršavjeti, odreći se alkohola, cigareta, kupiti novi ležaj, jer i nepravilno ležanje na kvrgavom madracu cijelu noć može biti uzrok boli u leđima. Vježbajte jogu, te ciljane vježbe su idealne za bolna leđa. Naučite se odmarati i priuštite si dnevni odmor zbog opuštanja mišića.

Ako ništa ne poduzmete bol u leđima će postati kronična bol s kojom nije lako živjeti. Dnevno odmaranje od samo 15 -20 minuta je mali antistresni ritual koji smiruje um, opušta mišiće i umanjuje bol. Za takvo opuštanje pomažu i kratke meditacije. Dovoljno spavanja je 7 - 8 sati, nedovoljno spavanja također može biti uzrok boli u leđima. Oblačite se prema vremenskim prilikama, hladnoća također može biti uzrok boli u leđima. Pomažu i biljni čajevi od kamilice, vrkute, metvice, komorača ili kamilice.


Tagovi: