Kako istegnuti leđa

Sport

Kako istegnuti leđa

Kako istegnuti leđa, bolovi u leđima

Gotovo nema osobe koja se nije susrela s bolovima u leđima. Najčešći uzrok bolova u leđima je nepravilno držanje i sjedilački način života. Pravilni položaj leđa svi shvaćamo zdravo za gotovo i onda se pomalo čudimo kada nam kralježnica odluči vratiti s nekom vrsti boli. Kako istegnuti leđa je pitanje koje si postavimo kada osjetimo blagu bol i ukočenost koja se najčešće javlja u donjem djelu leđa te njegovoj sredini. Pravilno držanje je bitno kako ne bi opteretili kralježnicu više nego je to potrebno. Preporuka je da se leđa istegnu svaki dan na kraju vašeg dana kako bi ste opustili mišiće koji su aktivni cijeli dan. Ako niste u mogućnosti se istezati svaki dan, onda barem dva do tri puta tjedno, Kako istegnuti leđa nije samo pitanje za kada bol već nastupi, istezanje leđa možete raditi i kada se jednostavno želite opustiti nakon napornog radnog dana na poslu. Redovito istezanje drži vašu kralježnicu zdravom i funkcionalnom.

Kako istegnuti leđa, najbolje vježbe za istezanje leđa

Mnoge navedene vježbe sigurno znate ili ste sigurno za njih i čuli. Kako istegnuti leđa s par vježbi; Prva vježba je Položaj mačke, spustite se na sve četiri i dlanove postavite u širini vaših ramena. Kutevi između vaših ruku i trupa kao i bedra su pod 90 stupnjeva, iz početne pozicije donji dio leđa polako savinete i usmjerite pogled prema gore. Kad dosegnete krajnju točku, okrenete smjer gibanja, naprijed nazad poput mačke koja se rasteže. Druga vježba je primicanje k podlozi, pazite da bedra i gornji dio vašeg tijela čine pravilni kut, dlanove postavite ispred sebe. Bokove potisnete unatrag, stražnjica dolazi do peta dok se vaš prsni koš približava podlozi a glava se spušta među ruke koje čine ravnu liniju. Treća vježba je mali pozdrav suncu, legnete na trbuh i zatim se uprete na podlaktice dok su laktovi savinuti pod prvim kutem. Ramena pomaknete unazad, otvorite prsni koš i pogledate ispred sebe, držite položaj 30 sekundi. Četvrta vježba je ekstremno odmicanje, spustite se na sve četiri da su dlanovi i koljena u širini ramena, iz ove pozicije krenete kontroliranim gibanjem odmicati suprotnu ruku i nogu dok je zdjelica cijelo vrijeme na mjestu. Peta vježba je suprotno rastezanje, ovdje iz ležećeg položaja koljeno pomaknete preko suprotne noge, savinete ga i malim pritiskom ruke ga približite podlozi. Suprotna ruka je u suprotnom smjeru kao i vaš pogled. Ponavlja se u suprotnom smjeru u trajanju od 20-30 sekundi. Šesta vježba je primicanje koljena k prsima, legnete na leđa i koljeno jedne noge primaknete prsnom košu s rukama položenima na zadnju ložu dok druga noga je istegnuta, ponovite i sa suprotnom nogom. Vježbe za kako istegnuti leđa su prilično jasne i lagane.

Kako istegnuti leđa, opuštena leđa

Nakon navedenih vježbi kako istegnuti leđa, vaša leđa bi trebala biti opuštenija i bez bolova. Ove vježbe, kao i mnoge druge možete naći na raznim tutorialima. U slučaju da vam bolovi ne prestaju i da vam se bol pogoršava, možda je to posljedica neke ozljede za koju niste ni svjesni i bilo bi dobro da se obratite svome liječniku za pitanje kako istegnuti leđa. Bolovi u leđima se najčešće javljaju radi nepravilnog držanja i neravnoteža u mišićima. Svakodnevnim vježbanjem leđa smanjujemo bolove u njima i postepeno jačamo mišiće koji su odgovorni za naše kretanje. Opuštena leđa ne znači da možete sjediti na ne adekvatan način, već da su vam leđa u onoj prirodnoj poziciji u kojoj bi uvijek trebala biti, a to je što više ravno. Ako se bavite sjedilačkim poslom, preporučujemo vam da umjesto razniih anatomskih stolica uložite u pilates loptu koja će vam pomoći da održavate kralježnicu ravnom i testirati vaš balans. U slučaju da radite stajaći posao, svakako vam preporučujemo barem neki vid istezanja u roku vaše smjene.

Tagovi: