Hipoglikemija kod djece i odraslih – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Hipoglikemija kod djece i odraslih - uzrok, simptomi i liječenje

Hipoglikemija u djece i odraslih

Hipoglikemija je poremećaj uzrokovan niskim razinama glukoze u krvi ispod 50 mg/dl. To nije bolest sama po sebi, već pokazatelj ozbiljnog zdravstvenog problema. Javlja se kod osoba s dijabetesom, ali i kod zdravih osoba. Dijabetes nastaje zato što gušterača nije u stanju proizvesti dovoljno inzulina da zadovolji potrebe tijela ili zato što ovaj hormon ne može pravilno funkcionirati. Često se javlja postupno, što dodatno otežava njegovo otkrivanje kod djece. Postoji nekoliko čimbenika koji utječu na razvoj hipoglikemije. Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača koji osigurava da glukoza ulazi u stanice.

Zatim, kada je u krvi previše inzulina, previše glukoze odlazi u stanice i malo ostaje u krvotoku, što karakterizira stanje hipoglikemije. Hipoglikemija kao metabolički poremećaj može dovesti do ozbiljnih posljedica, kao što su gubitak svijesti, hladan znoj, nervoza, bljedilo, tremor, nervoza. Utvrđivanje simptoma vrlo je važno kako bi se spriječilo daljnje napredovanje. Nizak šećer u krvi ozbiljno je zdravstveno stanje koje, ako se ne regulira na vrijeme, može biti smrtonosno.

Hipoglikemija – čimbenici rizika i uzroci

Što uzrokuje hipoglikemiju? Većina hrane koju unosimo su ugljikohidrati, oni se pretvaraju u glukozu i pohranjuju u jetri. Ako osoba ne jede nekoliko sati, te zalihe glukoze u jetri počinju naglo opadati. Tijelo prepoznaje nedostatak energije, a osoba nastavlja gladovati, tada su prvo zahvaćeni srce i mozak. Osobe s hipoglikemijom imaju širok raspon simptoma. Razlikujemo dvije vrste hipoglikemije, a to su hipoglikemija natašte ili reaktivna hipoglikemija koja se javlja se u prosjeku 3 sata nakon obroka i rezultat je neravnoteže između razine glukoze i inzulina.

Nemaju svi iste simptome pada šećera u krvi, neki mogu biti blagi poput gladi, dok se jaki smatraju nesvjesnim. Mnogo je razloga za nisku razinu glukoze u krvi. Među najčešćim su konzumacija alkohola, zatajenje jetre, zatajenje bubrega i tumor gušterače. U slučaju osoba koje uzimaju inzulin može dovesti do brže apsorpcije glukoze u stanicama, što stvara veliku nelagodu. Kao jedan od najčešćih metaboličkih poremećaja u dječjoj dobi, zahtijeva terapijski pristup kako bi se što prije postiglo adekvatno liječenje.

Kako se hipoglikemija može spriječiti?

Kako se hipoglikemija može spriječiti? Povećan je rizik od hipoglikemije u novorođenčadi i djece, pa je ovo stanje potrebno na vrijeme otkriti i liječiti kako bi se otklonile moguće posljedice. Dijagnoza hipoglikemije je vrlo jednostavna, a određuje se prema razini glukoze u krvi. Kada se dijagnosticira hipoglikemija, to zahtijeva određene promjene u navikama i dnevnoj rutini. Važno je pratiti razinu glukoze u krvi i provjeriti zdravlje osobe kako bi se utvrdilo stanje hipoglikemije koje je češće kod osoba s dijabetesom tipa 1, osobito onih koji koriste inzulin.

Hrana bogata vlaknima, cjelovite žitarice, određeno voće i povrće, riba, nemasni sir i hrana bogata proteinima smatra se adekvatnom u ovom stanju. U slučajevima kada uslijed neredovne prehrane dođe do pada glukoze, osoba dobiva preporuke što jesti i kako promijeniti navike. U borbi protiv hipoglikemije preporučuje se žlica meda ili čaša soka od naranče. Ako u bilo kojem trenutku osoba prepozna svoje simptome, treba započeti liječenje i izbjeći komplikacije.

Tagovi: