Kada se radi ogtt u trudnoći

Kada se radi ogtt u trudnoći

Što je OGTT u trudnoći

OGTT je skraćenica od engleskog naziva oral glucose tolerance test, odnosno u prijevodu oralni test na toleranciju glukoze. OGTT u trudnoći se radi kako bi se ustanovilo postoji li šećerna bolest ili dijabetes koji se može pojaviti tokom trudnoće. Ovim testom se pokazuje kako se šećer iskorištava u krvi, gušterača koja normalno proizvodi hormon inzulin može imati poremećaje pa tada inzulin neće moći obavljati svoju funkciju da veže šećer za normalan uzlazak u stanice i šećer se kod manjka inzulina gomila u krvi.

OGTT u trudnoći se upravo radi jer se u trudnoći javlja gestacijski dijabetes koji može biti uzrokovan manjom proizvodnjom inzulina, također može oslabiti kvaliteta receptora u stanicama koji trebaju prihvatiti šećer iz krvi. Bez obzira da li su uzrok inzulin ili receptori u stanicama potrebno je rano dijagnosticirati gestacijski dijabetes u trudnoći kako bi se na vrijeme interveniralo i spriječilo teže posljedice dijabetesa koji može biti koban za trudnicu i za dijete.

Kako se radi OGTT u trudnoći

Test OGTT u trudnoći se radi trudnicama između 24. i 28. tjedna trudnoće kada je posteljica u potpunosti razvijena te ukoliko je nastao gestacijski dijabetes mogu nastati ozbiljni problemi. Test se obavlja vađenjem krvi trudnice koja mora biti natašte, a uzorak krvi se uzima iz venske krvi, a moguće je uzimati i uzorak iz urina kao dodatna metoda.

Nakon toga će trudnica popiti napitak u kojem će biti otopljeno 75g šećera i nakon sat do dva ponovo će se uzeti uzorak venske krvi kako bi se odredila visina šećera u krvi GUK. Između dva testiranja smije se konzumirati samo obična voda i ne smije se jesti kako se ne bi poremetila vrijednost i dobili krivi rezultati nalaza. Tokom čekanja na drugo vađenje krvi trudnica treba mirovati jer bi fizička aktivnost također mogla poremetiti izmjerene vrijednosti.

OGTT u trudnoći će se morati ponoviti ukoliko se na prvom testu pokazalo da trudnica ima povišenu razinu šećera u krvi, ako postoji obiteljska amneza na šećernu bolest, kod blizanačke trudnoće, te je kod prethodnih trudnoća postojao gestacijski dijabetes.

Zašto se radi OGTT u trudnoći

OGTT u trudnoći je važno napraviti između 24. i 28. tjedna u trudnoći kako bi se na vrijeme otkrila pojava šećerne bolesti u trudnoći koja se naziva gestacijski dijabetes. Gestacijski dijabetes putem razvijene posteljice povećanim količinama šećera u krvi može dovesti do komplikacija u razvoju dijeteta i utjecati na razvoj djeteta.

Jednako tako gestacijski dijabetes može utjecati na dijete i nakon poroda, ali i na majku. Kod djeteta može uzrokovati oštećenje srca, te neuralne cijevi tokom razvoja u trudnoći. Moguće su komplikacije zdravlja djeteta i prijevremeni porođaj, te razvoj brojnih bolesti kod djeteta nakon poroda. Dijete može biti veliko i teško, a imati poteškoće u razvoju zbog prisutnosti prevelikih količina šećera u krvi tokom trudnoće. Nakon poroda se kod djeteta može pojaviti hipoglikemija, ali i hipokalcemija manjak kalcija ili hiperbilirubinemija s povišenom razinom bilirubina.

Kod trudnica kada OGTT u trudnoći pokazuje previsoku razinu šećera može doći do oštećenja bubrega i njegovih funkcija, razvoja hipertenzije, oštećenja vida, nerijetko trudnoća završava carskim rezom, razvija se poremećaj u radu štitne žlijezde, a nakon trudnoće dolazi do nastanka šećerne bolesti nakon poroda ili kasnije tokom života.


Tagovi: