Kako zgusnuti pekmez od šljiva

Kako zgusnuti pekmez od šljiva

Kako zgusnuti pekmez od šljiva na tradicionalan način

Mnogi se prisjećaju kako su naše bake i majke pripremale u jesensko doba pekmez od šljiva koji je bio glavna slastica tokom zimskih mjeseci. Pekmez od šljiva se može koristiti kao namaz, kao punilo za palačinke, kao smjesa za brojne raznovrsne kolače, te na još mnogo načina.

Tradicionalan način pripreme pekmeza uključuje i tajne naših baka kako zgusnuti pekmez od šljiva. Prvo su vam potrebne šljive jako zrele jer one sadrže u sebi više šećera i pektina, na 2,5 kg šljiva će vam biti potrebno pola kilograma šećera koji je važan konzervant, ali i omogućava način kako zgusnuti pekmez od šljiva. Ukoliko su imale limuna naše su bake koristile sok od limuna i naribanu koricu limuna, no često se koristilo i čep ruma.

Očišćene šljive je potrebno narezati, usitniti, te staviti u posudu gdje će se kuhati zajedno sa šećerom. No, prije kuhanja šljive trebaju zajedno sa šećerom odstajati barem 12 sati, te tada započinje ukuhavanje pekmeza uz kontinuirano mješanje na laganoj vatri. Nakon što je pekmer ukuhan, treba ga spremati u steriliziran staklenke koje ste prethodno pripremili.

Moderan način kako zgusnuti pekmez od šljiva

Tradicionalan način pripremanja pekmeza od šljiva je dugotrajan, pa su se moderne domaćice dosjetile iskoristiti kuhinjska pomagala. Za usitnjavanje se koriste blenderi i mikseri, a kako bi se skratio proces ukuhavanja šljiva i šećera u pekmez, šljive se prethodno mogu ispeći u pećnici kako bi se već napola termički obradile i omekšale.

Do se šljive peku u pećnici pripremite i sterilizirajte staklenke jer ćete pekmez od šljiva nakon što je gotov spremati u staklenke i spremiti ih za zimu. Prethodnu večer ste ostavili šljive i šećer zajedno, te ćete ih tako zajedno i peći u pećnici na 200 stupnjeva pola sata u dubljem plehu, nakon toga smanjite temperaturu pećnice ne 150 stupnjeva i pecite još sat i pol. Šećer je sredstvo i način kako zgusnuti pekmez od šljiva, ali i koristan konzervans koji će čuvati pekmez dugi niz mjeseci.

Nakon pečenja ćete provjeriti koliko je pekmez od šljiva zgusnut, a način kako zgusnuti pekmez od šljiva znate, trebate dodati još malo šećera. Pekmez možete ukuhati još malo na štednjaku do željene gustoće, te nakon toga ga spremiti u sterilizirane staklenke.

Kako zgusnuti pekmez od šljiva i začiniti začinima

Sada znamo da je šečer način kako zgusnuti pekmez od šljiva ukoliko vam se čini da vaš ukuhan pekmez nije dovoljno gust. To ćete najbolje provjeriti tako da ćete ga ohlađenog staviti na mali tanjurić i provjeriti njegovu gustoću, ako se ne razlije po tanjuriću pekmez je dovoljno gust.

U pekmez od šljiva možete dodavati razne začine kako bi imao poseban okus i miris, no sa začinima nemojte pretjerivati kako pekmez ne bi izgubio originaln okus i miris šljiva. Naše su bake znale dodavati sok od limuna i naribane korice limuna, a i malo ruma.

Šećer kao način kako zgusnuti pekmez od šljiva ako je smeđi manje je sladak, pa će vaš pekmez biti kiseliji. Pekmezu tokom termičke obrade možete dodati i usitnjeni štapić od vaniije ili četiri paketića vanilin šećera, a često se dodaje i klinčić, zvjezdasti anis, čokolada za kuhanje koja također može pomoći oko zgušnjavanja pekmeza od šljiva. Začini koje ćete dodati ovise o vašem ukusu, no uvijek možete isprobati za svaku staklenku drugačiji začin pa isprobati nekoliko varijanti začinjenog pekmeza od šljiva.


Tagovi: