Zvjezdasti anis gdje kupiti

Zanimljivosti

Zvjezdasti anis gdje kupiti

Što je zvjezdasti anis?

Zvjezdasti anis je biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Biljka može narasti do visine od 30 do 50 centimetara i ima perasto lišće te bijele ili svijetložute cvjetove. No, ono što ga čini prepoznatljivim su njegovi plodovi koji imaju karakterističan oblik zvjezde. Svaki plod ima osam do deset izduženih režnjeva koji su usko povezani. Anis ima intenzivan i sladak miris s biljnim i začinskim notama. Okus je također sladak i blago ljutkast, s nježnim notama crnog slatkog korijena. Ovaj začin ima široku primjenu u kulinarstvu širom svijeta. Dodaje se jelima kako bi im dalo karakterističnu aromu i okus. Često se koristi u juhama, jelima od ribe i peradi, kao i u raznim jelima s povrćem. Također je ključni sastojak u mnogim slasticama, uključujući kolače, kolače, i bombone. U nekim azijskim kuhinjama, zvjezdasti anis se koristi u pripremi različitih curryja i drugih pikantnih jela. Osim u hrani, koristi se i za aromatiziranje pića kao i za ljekovite svrhe. Mnogi likeri i aperitivi poput absinta, pastis-a, i sambuce sadrže ovo začinsko bilje za dodatni okus.

Za što se koristi zvjezdasti anis?

Zvjezdasti anis je biljka koja potječe iz obitelji štitarki (Apiaceae) i poznata je po svojim karakterističnim plodovima koji se koriste kao začin i lijek. Anis je jednogodišnja biljka koja može narasti do visine od 30 do 50 centimetara. Ima perasto lišće koje je slično peršinu, a cvjetovi su bijeli ili svijetložuti i grupirani u složene cvatove. No, najprepoznatljiviji dio biljke su njezini plodovi. Plodovi anisa su mali, ovalni, smeđi ili sivi, a najvažniji karakterističan oblik zvjezde. Svaki plod sastoji se od osam do deset izduženih režnjeva koji su usko povezani i oblikuju zvjezdasti izgled. Unutar tih plodova nalazi se sjeme koje ima karakterističan okus i aromu. Sjeme anisa ima slatku, toplu, i blago ljutkastu aromu s notama crnog slatkog korijena. Ova aroma i okus čine anisom popularnim začinom u kulinarstvu. Zvjezdasti anis se uzgaja u različitim dijelovima svijeta, a uspijeva na umjerenoj klimi. Biljka zahtijeva sunčanu poziciju i dobru drenažu tla. Nakon sazrijevanja, plodovi se beru i suše kako bi se sačuvala njihova aroma i okus.

Gdje se može kupiti zvjezdasti anis?

Zvjezdasti anis često se koristi za aromatiziranje jela i pića. Primjerice, dodaje se juhama, jelima od ribe i peradi te raznim jelima s povrćem. Također se često koristi u pripremi slastica kao što su kolači, kolačići i bomboni. Osim toga, koristi se za aromatiziranje likera i aperitiva. Tradicionalno se zvjezdasti anis koristi u narodnoj medicini jer može pomoći u poboljšanju probave, smanjenju nadutosti, smirivanju želuca i drugim probavnim problemima. Također se koristi kao prirodni lijek protiv kašlja i prehlade. Ulje zvjezdanog anisa može se koristiti u aromaterapiji zbog svog ugodnog mirisa, te ujedno anis ima umirujuće svojstvo i može pomoći opuštanju i smanjenju stresa. Ekstrakti i ulja zvjezdanog anisa često se koriste kao sastojci u farmaceutskim proizvodima, posebno onima koji su usmjereni na probavne smetnje i kašalj. Može se koristiti i kao prirodni insekticid u zaštiti biljaka od štetočina te ujedno, može pomoći i kod problema s moljcima ukoliko Vam napadaju garderobu.

Tagovi: