Visok i nizak hemoglobin u krvi – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Visok i nizak hemoglobin u krvi - uzrok, simptomi, liječenje

Što je hemoglobin?

Hemoglobin ili skraćeno Hb ili Hgb možemo opisati kao bjelančevinu u crvenim krvnim stanicama koje prenose kisik. Visoka razina hemoglobina je drugačiji pojam od visokog broja crvenih krvnih stanica, razlog je taj što svaka naša krvna stanica nema istu razinu ili količinu hemoglobina. Visoka razina hemoglobina se ne gleda kao bolest, već simptom koji pokazuje na razvijanje patološkog procesa u našem tijelu.

Komplikacije koje visoka razina hemoglobina nosi sa sobom su svakako rizik od krvnih ugrušaka i začepljenje krvnih žila koje pridonose srčanom udaru ili plućnoj emboliji. Povišena razina hemoglobina se najčešće pojavljuje kod osoba koje su sklone pretjeranom vježbanju i kod osoba koje žive u područjima veće nadmorske visine.

Niža razina hemoglobina nije uvijek znak da nešto nije u redu, točnije manjom razinom smatramo onda kada ona nije savršena, navedeno stanje još zovemo anemija. Anemija je također simptom a ne bolest. Nizak hemoglobin se dijagnosticira analizom krvi i u mnogim slučajevima se radi o nešto manjoj razini hemoglobina od prosječne. Kod žena uzrok je najčešće obilna menstruacija, dok kod muškarca on može biti alarm koji će tražiti pretrage na skriveno krvarenje.

Hemoglobin uzroci i simptomi

Do veće ili povišene razine hemoglobina u tijelu može doći zbog navedenih stanja: Život na visokoj nadmorskoj visini. Broj naših crvenih krvnih zrnca se može povećati kako bi nadoknadio kisik radi slabog srca ili pluća. Dehidracija koja može smanjiti volumen krvne plazme i povećati razinu hemoglobina za 8%. Zimsko doba kada hemoglobin inače raste u tijelu. Uzimanje lijekova koji pomažu u proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Ukoliko isključimo okolne čimbenike, visoka razina hemoglobina najčešće ukazuje na bolest. Simptomi se mogu pojaviti u sljedećim oblicima: Smanjena koncentracija pri radu, osjećaj vrtoglavice i zbunjenosti, opća slabosti i čest umor, povišeni krvni tlak, poremećaji spavanja, gubitak apetita i česte glavobolje, svrbež kože i bolovi u kostima i zglobovima, oslabjela cirkulacija i oticanje.

Niža razina hemoglobina u krvi nije uvijek znak da je osoba bolesna, iako ona može biti povezana s mnogim stanjima ili bolestima koje su odgovorne za smanjenje broja crvenih krvnih stanica. Bolesti koje uzrokuju navedenu pojavu su sljedeće: Anemija radi smanjene razine željeza u krvi, određeni lijekovi kao anti retrovirusni ili citotoksični lijekovi, tumori koji se šire u koštanu srž, ciroza, bubrežne bolesti, leukemija, hipotireoza, multipli mijelom, Hodgkinov limfom.

Glavni simptomi niskog hemoglobina su sljedeći: Vrtoglavica i osjećaj konstantnog umora, smanjena cirkulacija i hladne ruke i noge, mišićna slabost, glavobolja, nizak tlak, otežano disanje. Povećani ili nizak hemoglobin će se ustanoviti nakon analize krvi, način liječenja se dogovara s liječnikom no najčešće je baziran na konzumaciji tableta i promjene u prehrani.

Hemoglobin liječenje

Razina hemoglobina će se smanjiti onda kada se odredi uzrok zašto dolazi do povećanja. Liječnici će u navedenom slučaju prepisati lijek za smanjenje viskoznosti u krvi, ali isto tako je potrebno regulirati i svakodnevnu prehranu. Na jelovniku će se tako pronaći namirnice poput: Mliječnih proizvoda svih vrsta, mahunarke, soja, orašasti plodovi, svježi sokovi, biljni čajevi, cjelovite žitarice, grožđe, povrće.

Povećani hemoglobini se neće smanjiti preko noći, ono je postupno i traje. Nisku razinu hemoglobina u krvi se liječi nakon kompletnog testa krvi i kako bi se utvrdilo da li su navedeni simptomi zaista povezani s time. Kako povećati hemoglobin u krvi? Liječnici će za liječenje najčešće prepisati tablete koje će pridonijeti normalnoj razini željeza u krvi. Isto tako određeni pacijenti će primati i injekcije željeza. Razina hemoglobina i željeza u krvi se najlakše podiže određenim režimom prehrane.

Namirnice koje povećavaju razinu hemoglobina u krvi su sljedeće: Crveno meso, riba, proizvodi od soje, crveni i bijeli luk, sjemenke i korijander, iznutrice, sir, integralne žitarice, jaja, zeleno povrće, voće kao marelice, trešnje, sušene smokve. Po završetku date terapije sa strane liječnika potrebno je ponoviti krvne pretrage kako bi se utvrdila normalizacija hemoglobina u tijelu. Hemoglobin će u našem tijelu uvijek varirati, no ukoliko primijetite da imate neke od gore navedenih simptoma svakako je potrebno otići na liječnički pregled.

Tagovi: