Filmske preporuke Kapetana Nemesisa

Filmske preporuke Kapetana Nemesisa

Ne postoji najbolji žanr, stvar je ukusa. Postoje dobri i loši filmovi. S jedne strane, postoje klasici i kultni a s druge, niskobudžetni i trash. Potonje neću komentirati a niskobudžetnih ima dobrih, čak odličnih. I sa 1000 Eura moguće je snimiti kvalitetan film. Potrebni su vrhunski scenarij, fenomenalni glumci i originalna priča. Sve ostalo se improvizira.

Jeste gledali Dogville (2003), Lars von Triera, sa Nicole Kidman? Pogledajte. To je moja prva preporuka. Minimalistički ali perfektno izvedeno. Ok, zbog poznate glumice budžet je sigurno veći od 1000 Eura ali ne možeš štedjeti baš na svemu.

Druga niskobudžetna preporuka je definitivno Vještica iz Blaira (1999). Ne vidim nikakvu vješticu cijeli film a stalno sam na rubu sjedala. Kako naprave napetost iz ničega, malo atmosferične muzike, šuma i mrak. Ah, mrak. Mrak izaziva strah u ljudima. No, moje su oči navikle na tamu. Rođen sam u njoj. Nije me toliko strah nepoznatog koliko viđenog. Ni najstrašnije čudovište iz narodnog folklora ne plaši me koliko polemika većine hrvatskih političara u Saboru.

Dosta o niskobudžetnim. Prelazim na klasike.

The Lost City (2005) sa Andy Garciom - must watch, Bill Murray u kameleon ulozi.

Parfem: Priča ubojice (2006). Koliko smo daleko spremni ići da bi stvorili perfekciju? Smiju li se prekoračiti ili zaobići univerzalna etička načela u posebnim slučajevima i tko to odlučuje?

Koje ću vam kultne preporučiti?

Ingmar Bergman: The 7th Seal (1957). Igrati šah protiv Smrti? Hm, radije ne bih. Što Smrt gubi porazom a što ja? Možda neka druga igra, karte, da sviramo flautu? Ne, ne, ne bi uopće igrao protiv Smrti.

Fitzcarraldo (1982) Wernera Herzoga. Lik transportira parobrod kroz prašumu da bi odsvirao koncert usred divljine.

Casablanca (1942) - Humphrey Bogart: "Uvijek ćemo imati Pariz".

The Trial (1962) sa Anthony Perkinsom i legendarnim Orson Wellesom. Sude ti a ne znaš ni tko ni zašto - samo znaš da proces traje i da ne stojiš dobro. Napetost je u zraku. Fiškal se posvrbi po čmeku. Onda mu daš svoticu, povrh redovne tarife, a on izusti sa olakšanjem "eh, sada se već nešto možda uspije napraviti u vašem predmetu". Kao da mi netko prepričava moj etički postupak.

Top Gun (1986). Jedva čekam da nastavak, Maverick (2022), izađe na blu-reju pa da ga pogledam. Tom Cruise je dobar glumac. Najviše ga pamtim iz Boje Novca (1986), Posljednjeg Samuraja (2003) i Intervjua sa vampirom (1994).

Sci-fi je moj omiljeni žanr, osobito filmovi sa tematikom susreta sa izvanzemaljcima: pogledajte The Signal (2014), Contact (1997) i UFO (2018). Od ostalih filmova sci-fi tematike izabirem Interstellar (2014) i Passengers (2016).

Od akcijskih, izuzetno me se dojmio Everest (2015) o grupi planinara koji osvajaju najviši vrh na svijetu: na što su se ljudi spremni odvažiti zbog samodokazivanja - a zamislite tek koliko je uživo strašnije.