Što je endoskopija

Što je endoskopija

Što je endoskopija i kada je ona potrebna?

Endoskopija se može prevesti kao "Gledanje unutra", a riječ je o promatranju unutrašnjosti tijela s instrumentom koji se zove endoskop (posebnim instrumentom koji sadrži sitnu kamericu na drugome kraju savitljive i duge cijevi". Endoskop se može u tijelo uvesti kroz usta ili anus. Zašto se radi endoskopija? Navedena invazivna pretraga se vrši u internoj medicini, najčešće u pregledima dišnog, mokraćnog i probavnog sustava. Osim što će navedeni pregled omogućiti vizualizaciju unutarnjeg stanja pacijenta i uočavanje mogućih patoloških promjena, pregled može imati i terapijsko značenje. Kroz radne kanale instrumenta mogu se također vršiti i manji zahvati, odstranjivanje polipa iz crijeva ili vađenje stranih tijela koji se nalaze u dišnim putevima.

Koje metode endoskopije se najčešće koriste? Gastroskopija - Riječ je o pregledu jednjaka, želuca, početka tankog crijeva. Enteroskopija - Pregled isključivo tankog crijeva. Kolonoskopija - Pregled isključivo debelog crijeva. Kada je potrebno odraditi endoskopiju? Kada osoba doživljava povraćanje nepoznatog uzorka, kada se pojavi otežano disanje, kada se pojavi kvarenje u gornjim dijelovima probavnom sustava. Osim navedenog, potrebna je kod dijagnosticiranja raznih bolesti, kod prikupljanja uzroka tkiva, kod uklanjanja stranih tijela, kod nejasnih krvarenja.

Kako se izvodi endoskopija?

Svaka endoskopska pretraga će se izvoditi posebno opremljenim endoskopskim jedinicama uz stručno medicinsko osoblje. Pretragu vrši endoskopičar uz pomoć medicinskih sestri i ostalog osoblja. Ako je pretraga pod općom anestezijom, tada u njoj sudjeluju i anesteziolozi. Kako se izvodi endoskopija? Kolonoskopija - Tri ili četiri dana prije postupka pacijent mora smanjiti unos masne hrane i hrane koja može napuhnuti. Jedu se lako probavljive namirnice, kašasta hrana i pije puno tekućine. Dan prije samog pregleda hrana nije dopuštena. Za ručak se preporučuje juha i ispijanje puno tekućina kako bi se crijeva potaknula na rad. Liječnik prepisuje sredstvo za čišćenje crijeva.

Pregled se odvija na lijevome boku, kolonoskop se uvodi u anus i debelo crijevo - sve do spoja s tankim crijevom. Pregled može biti bolan, može se izvoditi s ili bez anestezije. Enteroskopija - Dan prije pretrage pacijent konzumira samo laganu večeru, dok na dan pretrage ne unosi hranu, već samo tekućinu. Liječnik kroz usta ulazi preko jednjaka, želuca i dvanaesnika i polako dolazi do tankog crijeva. Pregled se izvodi pod općom anestezijom i traje oko 30 minuta. Endoskopija će uočiti mogući problem i uvidjeti da li je potrebno hitno liječenje ili ne.

Da li je endoskopija rizična?

Generalno, endoskopija je sasvim siguran postupak, ali kao i svi zahvati ona može donijeti određene rizike: Krvarenje - Kada se uzima uzorak tkiva ili radi zahvat, moguće su manje količine krvi. Infekcije - Nakon pregleda moguće su infekcije i uzimanje antibiotika. Ozljede - U izuzetno rijetkim slučajevima pacijent može zadobiti ozljedu stijenke organa u probavnom sustavu. Simptomi koji daju do znanja da postoje komplikacije: Groznica, bolovi u prsima, kratkoća daha, crna i veoma tamna stolica, teškoće prilikom gutanja, uporna bol u trbuhu, povraćanje.

Koja je cijena endoskopije i koliko se dugo na nju čeka? Vrijeme čekanja će ponajviše ovisiti o hitnosti vašeg stanja i o bolnici u kojoj se pretraga vrši. Endoskopija koja se radi u privatnim poliklinikama ovisi o pretrazi. Cijena gastroskopije bez potrebe za općom anestezijom iznosi oko 91.90 €, dok je cijena kolonoskopije do 131.28 €. Ukoliko želite endoskopiju napraviti u privatnim poliklinikama, tada je poželjno razmotriti više opcija radi razlike u cijenama i mogućim listama čekanja.


Tagovi: