Što je gastroskopija i kako se radi

Ljepota i zdravlje

Što je gastroskopija i kako se radi

Što je gastroskopija

Gastroskopija je naziv za endoskopske dijagnostičku pretragu s kojom se može detaljno pregledati sluznicu i unutrašnjost želuca, dvanaesnika, jednjaka i ždrijela koji se radi sa savitljivim, optičkim instrumentom endoskopom odnosno gastroskop. Gastroskop je inače instrument koji je veoma savitljiva, glatka i tanka cijev čija je debljina oko 6 do 8 milimetri i ima rasvjetu na vrhu. To omogućava da se lakše vidi što se unutra događa na način da prenese uvećanu sliku na ekranu monitora.

Kod endoskopije se mogu uzeti uzroci s površinskih stanica za dodatne pretrage kako bi se mogle napraviti dijagnostika bolesti gornjeg dijela probavnog sustava, kao i biopsija uz pomoć specijalnih kliješta. Gastroskopija je nužna za svakoga tko ima probleme u gornjemu dijelu probavnog sustava. U sklopu ovoga pregleda se nalazi i poseban test koji testira da li imate želučanu bakteriju naziva Helicobacter pylori. U nastavku ćemo vam reći malo više o tome čemu služi ovaj pregled i kako se on izvodi.

Čemu služi gastroskopija

Gastroskopija je pregled koji se samo radi kod osobama kojima je on zaista potreban i kada postoji jasna indikacija. Ona se obavlja kada imate nekih problema u području probavnih organa, te se stoga on savjetuje za sve osobe koje imaju svakodnevne probavne smetnje, osjećaju bolove u gornjemu dijelu trbuha, ako imaju bilo koji oblik gastroezofagealna refluksnu bolest (vraćanje kiselog sadržaja prema gore, žgaravica ili osjećaj pečenja u području prsne kosti), česte pojave mučnine, proljev, povraćanje, pojava krvi u stolici ili u povraćanom sadržaju, gubitak tjelesne težine ili imaju poteškoća s gutanjem hrane ili da im hrana zaostaje u ždrijelu.

Gastroskopija se jako preporučuje za osobe koje su starije od 45 godina i imaju problema s nadutošću nakon konzumiranja određenog tipa hrane ili često imaju žgaravicu, te ako im se pojava krv u stolici ili ako razviju anemiju odnosno slabokrvnost. Pregled će dati jasan prikaz ako ima oštećenja sluznice kod ždrijela, želuca, jednjaka i dvanaesnika te ujedno prikazuje ako ima većih i dubljih oštećenja te ako ima prisutnih tumora.

Kako se izvodi gastroskopija

Gastroskopija kao pregled traje jako kratko, oko 6 minuta traje cijeli pregled i tokom tog pregleda možete najnormalnije disati. Liječnik će vam prije početka pregleda dati jasni upute kako će se pretraga izvoditi i što trebate raditi te kako surađivati s njim, što se odnosi na način kako dišete i opuštanje. Tokom gastroskopije ležite na svom lijevom boku, a u usta će vam staviti usnik odnosno tubicu koju trebate lagano prihvatiti i držati svojim zubima, služi kao zaštita vaših zuba, ali i kao endoskopski aparat.

Prije nego što započne pregled, liječnik će vam dati lokalni anestetik koji dolazi u obliku spreja koji se aplicira u ždrijelu kako bi se smanjio refleks i osjet povraćanja koji se može dogoditi tokom pregleda odnosno prolaska endoskopa kroz grlo te se tako olakšava uvođenje cijevi. Gastroskopija kreće tako da vam polako uvede cijev kroz usta koji morate progutati. Nakon što je pregled gotov, ne smijete sljedećih dva sata nakon što ste dobili lokalnu anesteziju ništa niti jesti niti piti jer može otići vam u dušnik. Bitno je da budete tokom pregleda opušteni kako bvi što bolje prošao pregled.

Tagovi: