Ultrazvuk crijeva kako se radi

Ultrazvuk crijeva kako se radi

Ultrazvuk crijeva zapravo nije metoda pregleda crijeva

U sklopu ultrazvuka abdomena donekle se može vidjeti i stanje crijeva, ali kod pretilih osoba je malo teže dobiti precizniju sliku tog stanja, jer se radio valovi malo teže probijaju kroz masne slojeve tkiva. Zato ultrazvuk crijeva zapravo nije metoda pregleda crijeva, iznimka mogu biti pretrage kod sumnje na rak debelog crijeva ili upalu slijepog crijeva. Bolji i precizniji prikaz šupljih organa kao što su želudac i crijeva se dobiva endoskopijom, kolonoskopijom, irigografijom, rektoskopijom ili gastroskopijom.

Ultrazvuk crijeva endoskopijom je zapravo poznat kao gornja endoskopija i obuhvaća jednjak, želudac i početak tankog crijeva. Kolonoskopija je ultrazvučni pregled debelog crijeva kod sumnji na upale ili rak debelog crijeva. Uvođenje sonde sa malenim optičkim instrumentom koji šalje sliku organa koji snima na računalo može biti bolno i danas se izvodi pod anestezijom ako je zatražite. Rektoskopija je ultrazvučni pregled rektuma ili završetka debelog crijeva. Ultrazvuk slijepog crijeva (apendiksa) se izvodi color doppleromkada se sumnja na upalu "crvuljka".

Ultrazvuk crijeva color dopplerom

Već je spomenuto da je za šuplje organe što crijeva jesu najbolja endoskopska metoda pregleda i dijagnostike, kao i da je kolonoskopija zlatni standard za otkrivanje raka debelog crijeva, no kod učestalih mučnina, povraćanja, proljeva, zatvora, gubitka na težini, malaksalosti, napuhnutosti i bolova u trbuhu liječnik će vas poslati na ultrazvuk abdomena. Ultrazvuk crijeva color dopplerom će pokazati točniju sliku stanja vaših crijeva od običnog ultrazvuka i pokazat će da li je potrebno hitno napraviti kolonoskopiju.

Za kolonoskopiju koju bi najradije izbjegli je potrebna priprema, pražnjenje crijeva i čišćenje, za ultrazvuk crijeva color dopplerom nije potrebna nikakva priprema, neinvazivan i bezbolan pregled koji vas može spasiti od možda nepotrebne kolonoskopije ili ubrzati dijagnostiku možda opasnog kanceroznog stanja hitnom kolonoskopijom. Nedostatak color dopplera je što se tijekom pretrage ne može uzeti uzorak tkiva za biopsiju ako je to nužno napraviti kao kod ostalih pretraga crijeva, a i to što kod pretilih bolesnika ni ovaj ultrazvuk baš ne pokazuje puno.

Ultrazvuk crijeva i uredni nalazi koji ne isključuju bolest

Kod upale slijepog crijeva se i dalje u dijagnostici koriste laboratorijske pretrage, fizički pregled papacijom, ali danas se sve češće koristi i ultrazvuk abdomena i male karlice i nakon usporedbe rezultata obično se slijepo crijevo mora operirati. No, ultrazvuk crijeva i uredni nalazi koji ne isključuju bolest crijeva, bolesnika koji i dalje ima tegobe i nakon ultrazvuka vrate endoskopskim pregledima, a kod sumnji na rak debelog crijeva kolonoskopija je neizbježna jer daje najpouzdanije podatke.

Ultrazvuk crijeva može pokazati proširenje crijeva kod zapetljaja crijeva, no kod svih drugih crijevnih bolesti je potrebno primijeniti tradicionalnije dijagnostičke pretrage. Kod sumnji na rak debelog crijeva se često radi i biopsija za koju se uzorak tkiva može uzeti i tijekom kolonoskopije pod kratkotrajnom anestezijom. Kolonoskopija se izvodi kod neobjašnjiivih bolova u trbuhu, bolesnika koji boluju od kolitisa, kada se u stolici pojavljuje krv, kada se sumnja na polipe ili se prati liječenje raka debelog crijeva ili već utvrđenih polipa.


Tagovi: