Tamna stolica – uzrok i liječenje

Tamna stolica - uzrok i liječenje

Što je tamna stolica i što ju uzrokuje?

Općenito, stolica ili izmet omogućuje tijelu da izbaci čvrste otpadne proizvode iz probave i drugih metaboličkih procesa. Stolica normalno sadrži oko 75-85 % vode i 20 % suhe tvari. Obično je njihova boja smeđa, zbog prisutnosti smeđih žučnih pigmenata zvanih sterkobilin ili urobilin. Može se dogoditi da se promijeni boja stolice. Tada je najčešće riječ o crnoj stolici. Tamna stolica je nešto zbog čega bi trebali otići liječniku. Imajte na umu da su u novorođenčadi prve stolice crne, a njihova konzistencija podsjeća na loživo ulje. To je sasvim normalno. Tamna stolica je najčešće posljedica krvarenja i to prije svega u gornjem dijelu probavnog trakta. Tada je riječ o meleni. Procjenjuje se da se oko 80 % gastrointestinalnog krvarenja otkrije nakon melene. Mnogo je uzroka gastrointestinalnog krvarenja, a neki od njih su: čir, trauma, proširene vene u jednjaka, gastritis itd. Međutim, određena hrana i lijekovi mogu potamniti boju stolice i učiniti je tamno smeđom ili crnom.

Tamna stolica dijagnoza

Tamna stolica može biti znak ozbiljnog stanja ako potraje i popraćena je umorom, bolovima u trbuhu, povraćanjem, vrtoglavicom ili probavnim problemima. U tom slučaju važno je potražiti savjet liječnika. Liječnik će tražiti moguću prisutnost drugih simptoma. Isto tako provest će rigorozni klinički pregled kako bi saznao više (po potrebi digitalnim rektalnim pregledom). Može uzeti uzorak krvi i ovisno o rezultatima može napraviti probavnu endoskopiju, gastroskopiju ili kolonoskopiju. Zatim liječnik može zatražiti fiberskopiju. Ovaj liječnički pregled (koji se obično odvija u općoj anesteziji) sastoji se od spuštanja male kamere u probavni sustav kroz usta uz korištenje cjevčice. Promatra se jednjak, želudac i dvanaesnik kako bi se identificiralo podrijetlo krvarenja. Ako liječnik posumnja na leziju debelog crijeva, može kao što je već navedeno, zatražiti kolonoskopiju. A ako posumnja da je porijeklo krvarenja u crijevu, zamolit će vas da progutate mini kameru kroz usta kako bi mogao promatrati unutrašnjost vašeg tankog crijeva. Tamna stolica se može riješiti samo ako se postavi prava dijagnoza.

Tamna stolica i zdrava prehrana

S obzirom na to da je tamna stolica uglavnom posljedica loše prehrane, zdrava prehrana vam može pomoći u rješavanju problema tamne stolice. Prije svega jedite puno hrane bogate vlaknima. Vlakna potiču dobru probavu pomažući eliminirati otpad iz vašeg tijela. Također smanjuju rizik od raka debelog crijeva, snižavaju razinu kolesterola, kontroliraju šećer u krvi i kontroliraju težinu. Hrana bogata vlaknima uključuje: voće i povrće, žitarice, mahunarke, kao što su grah, grašak i leća. Kada u prehranu dodate vlakna, činite to postupno i pijte puno tekućine. Ako prebrzo povećate unos vlakana, a da ne pijete dovoljno tekućine, to bi moglo uzrokovati bol i nadutost. Uz pravilnu prehranu prakticirajte i što više fizičke aktivnosti. Redovita tjelesna aktivnost potiče proces probave hrane. Pokušajte tijekom dana u kratke šetnje i idite stepenicama umjesto liftom kako biste ostali aktivni. Odrasli trebaju najmanje 150 minuta tjelesne aktivnosti tjedno. Jedite redovito i poštujte svoj probavni ritam. Za dodatne stvari, koje će učiniti to da tamna stolica bude vaša loša uspomena, upitajte svog liječnika.


Tagovi: