Čvor na štitnjači – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Čvor na štitnjači - uzrok, simptomi, liječenje

Što je čvor na štitnjači ?

Tijekom posljednjih nekoliko godina, čvorovi štitnjače postali su vrlo česti, osobito u ženskoj populaciji. Iako je gotovo 90% slučajeva benigno, važno je obratiti pažnju na njegov izgled. Što je čvor na štitnjači? Štitnjača se nalazi u prednjem dijelu vrata i veličine je približno 15 ml. Ima oblik leptira, odgovorna je za regulaciju i proizvodnju hormona vezanih za metabolizam. Abnormalni rast stanica štitnjače dovodi do pojave čvorova. Čvor na štitnjači je masa koja se formira unutar žlijezde, može biti cista ispunjena tekućinom, čvrsta ili mješovita. S godinama je njegova pojava sve češća, osobito nakon 50. godine života.

Ima razne uzroke i nastaje zbog promjena na žlijezdi, pa može biti dobroćudan ili zloćudan. U nekim slučajevima je uzrokovan izlaganjem zračenju. Iako uzrok koji utječe na njegovu pojavu nije konkretno poznat, zna se da genetski čimbenik igra veliku ulogu. Ostali uzroci koji dovode do pojave čvorića u štitnjači su nedostatak joda, nedostatak selena, Hashimotova bolest, upala štitnjače uzrokovana infekcijom, rak štitnjače.

Čvor na štitnjači, simptomi

Među čimbenicima rizika za nastanak čvorića u štitnjači su spol, više se razvija u žena nego u muškaraca, dob, posebno kod žena iznad 60 godina gdje je prisutan u 50%, boravak na mjestima gdje je visoka stopa zračenja. Čvor na štitnjači u većini slučajeva ne uzrokuje simptome. Budući da nije bolan, obično se otkrije tijekom ultrazvučnog pregleda. Također ponekad može imati značajan rast, postati vidljiv i uzrokovati veliku nelagodu pri gutanju ili disanju. Nakon što se otkrije čvorić, liječnik će utvrditi je li to jedini problem sa štitnjačom ili je zahvaćen općim stanjem, kao što je hipertireoza ili hipotireoza.

U nekim slučajevima čvor na štitnjači proizvodi dodatno lučenje hormona u većim količinama, što može uzrokovati simptome hipertireoze, što dovodi do pojačanog znojenja, nepravilnog rada srca, suhe kože, nervoze, tjeskobe, gubitka apetita, drhtanja ruku. Čak i kod tumora štitnjače obično nema nikakvih indikacija osim brzog rasta, što se očituje otežanim disanjem, gutanjem i promuklošću.

Kako se liječi čvor na štitnjači

Kako se liječi čvor na štitnjači? Čvor mora pregledati liječnik specijalist ili endokrinolog. Kada se pronađe čvor, obično se rade laboratorijske pretrage kako bi se utvrdilo proizvodi li se previše ili premalo hormona štitnjače. Na temelju pregleda odlučuje se je li potrebno kirurško liječenje ili ne. Operacija se preporučuje ako kvržica uzrokuje probleme s disanjem ili gutanjem hrane, kada proizvodi previše hormona štitnjače, ako se radi o karcinomu štitnjače. Kada su u pitanju nekancerozni čvorovi štitnjače, pomno se prati rastu li u narednim mjesecima i primjenjuju se tretmani za njihovo smanjenje.

Liječenje se razlikuje ovisno o vrsti uzroka, a to uključuje promatranje bez intervencije, lijekove ili operaciju. Ako je čvor na štitnjači uzrok hipertireoze, tada se liječi jodom koji vraća štitnjaču u normalan rad, omogućuje njezino smanjenje, primjenu lijekova i kirurško liječenje. Kada je riječ o kanceroznom čvoru, liječenje se određuje prema vrsti raka koji ga je uzrokovao i stadiju bolesti.

Tagovi: